pets.gr forum


Go Back   : - : - : Pets.gr : - : - : Το πιο φιλόζωο website στο διαδίκτυο : - : - : - Forum > Χορτοφαγία, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής > Συμβουλές

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-04-2008, 14:00
aristea aristea is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2007
Location: Athens - Ag. Dimitrios
Posts: 1,163
Default Σογια

Macro (σε mg ανα 100 γραμμαρια σπορων):
Καλιο - 1607
Φωσφορος - 603
Ασβεστιο - 348
Μαγνησιο - 226
Θειον - 214
Silicon - 177
Χλωριο - 64
Νατριο - 44

Ιχνοστοιχεια (σε mg ανα 100 g):
Iron - 9670
Μαγγανιο - 2800
Bor - 750
Αλουμινιου - 700
Χαλκος - 500
Νικελιου - 304
Μολυβδαινιο - 99
Κοβαλτιο - 31,2
Ιωδιο - 8,2

Σε κοκκοι σογιας περιεχουν ενα ευρυ φασμα βιταμινων:

Βιταμινες (σε mg ανα 100 g):
β-καροτενιο - 0,15 - 0,20
Βιταμινη Ε - 17,3
Pyridoxini (V6) - 0,7 - 1,3
Νιασινη (RR) - 2,1 - 3,5
Παντοθενικο οξυ (Β3) - 1,3 - 2,23
Ριβοφλαβινη (Β2) - 0,22 - 0,38
Θειαμινη (Β1) - 0,94 - 1,8
Kholina - 270
Και επισης, (σε μικρογραμμαρια ανα 100 γραμμαρια σιταρι):
Βιοτινη - 6,0 - 9,0
Φυλλικου οξεος - 180 - 200.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-04-2008, 11:37
Dralion Dralion is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Γερμανια
Posts: 335
Default

Επειδη ειδα σε μεηλ την ερωτηση "τι ειναι η σογια τελικα", δινω εδω λιγες πληροφοριες.

Η σογια ειναι ενα ειδος φασολιου. Οπως δειχνει και η ταμπελλα με τα συστατικα πιο πανω, ειναι αριστο φαγητο.

Μπορουμε να την φαμε ωμη, στην σαλατα, αν την βρουμε σε φρεσκια μορφη.

Συνηθως πουλιεται σε επεξεργασμενη μορφη - αυτο μαλλον εχει να κανει με τις ασιατικες παραδοσεις.

Μιε επεξεργασμενη μορφη ειναι σαν παξιμαδι. Η σογια "ψηνεται" μετα την σοδεια και καταληγει σε καφετι σβωλους. Για να την χρησιμοποιησουμε στις συνταγες μας πρεπει πρωτα να την μαλακωσουμε σε νερο για μερικες ωρες.
Αυτη η μορφη ειναι η πιο διαδεδομενη. Δυστυχως προεξενει μαλλον απωθηση, τοσο στην γευση, οσο και στην υφη (δεν μαγειρευεται με τιποτα, "σκορπαει" στην κατσαρολα ειτε το τηγανι). Η προετοιμασια ειναι μπελας.

Μια αλλη μορφη ειναι το τοφου. To tofu παρασκευαζεται 100% απο "γαλα" σογιας. Το tofu ειναι πιο υγειινο απο τους ξεραμενους, καφε σβωλους που περιγραφω πιο πανω, γιατι στην κατασκευη του δεν γινονται πολλα βρασιματα, ψησιματα και αλλες διεργασιες. Ετσι τα θρεπτικα συστατικα της φρεσκιας σογιας βρισκονται σχεδον 100% και στο tofu.

Το tofu εχει την μορφη και την υφη ασπρου τυριου (φετα). Δεν εχει δικια του εντονη γευση. Αυτο ειναι θετικο, γιατι σημαινει οτι μπορουμε να ταιριαξουμε το tofu με οτιδηποτε αλλο.
Πουλιεται σε φετες η σε κυβους (οπως το τυρι, η φετα).
Μπορουμε να το τηγανισουμε (σαγανακι π.χ. ), να το ψησουμε, να το βρασουμε, να το βαλουμε σε σαλτσες - με λιγα λογια ειναι πολυ "ευελικτη" τροφη. Τρωγεται και ωμο. επειδη δεν εχει δικια του γευση, μπορουμε να το ταιριαξουμε με οτι μπαχαρικο και μυρωδικο μας αρεσει.

Τελειωνω με μια επισημανση: επειδη η σογια ειναι προιον ασυλληπτα μαζικης παραγωγης, ειναι πολυ συχνα επιβαρυμενη με χημικα (λιπασματα, παρασιτοκτονα κλπ. ). Επισης ειναι ενα απο τα πιο "αγαπημενα" φυτα για γενετικες μεταλλαγες - μαζι με το καλαμποκι και το ρυζι.
Για να αποφυγουμε τα μεταλλαγμενα και τα χημικα, η χρηση σογιας / tofu απο βιολογικες καλλιεργειες ειναι επιβεβλημενη.

Θελω να πω, το να ψωνιζουμε βιολογικα προιοντα ειναι παντα σωστο. Αλλα στα μηλα, τις ντοματες κ.α. οι διαφορες δεν ειναι τοσο μεγαλες. Στην σογια, οι διαφορες αναμεσα συμβατικη και βιολογικη καλλιεργεια ειναι τεραστιες.
Reply With Quote
  #3  
Old 14-04-2008, 01:14
schattentanz schattentanz is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Athens
Posts: 122
Default

Πριν κάποια χρονια όταν έγινε γνωστη η σόγια στην ελλάδα, ξετρελάθηκα με το προϊόν κι εγώ και η οικογένεια μου έχοντας ακούσει ποσο θρεπτική είναι και αγοράζαμε συνεχεια. Κάποια στιγμή όταν ξέσπασε ο σάλος με τη μεταλλαγμένη σόγια, σταματήσαμε να την αγοράζουμε. Τώρα σκέφτομαι να ξαναπάρω σόγια, με αφορμή μια συνταγή που θέλω να κάνω και χρειάζεται γαλα σόγιας. Σερφάροντας στο internet βλέπω σχόλια πολύ θετικά για τη σόγια κι αλλα πολύ αρνητικά. Πως θα σιγουρευτώ ότι η σόγια που αγοράζω δεν είναι μεταλλαγμένη? Αν τη προμηθευτώ από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων είμαι σίγουρη? Επίσης, σε μερικά super market έχει βιολογική γωνια και υπάρχει γαλα σόγιας. Είναι επικίνδυνο να το αγοράσω από εκεί? Έχω μπερδευτεί παρα πολύ. :?

Eυχαριστώ
Reply With Quote
  #4  
Old 14-04-2008, 09:55
Dralion Dralion is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Γερμανια
Posts: 335
Default

Ο ορισμος του βιολογικου προιοντος λεει "οχι μεταλλαγμενα, οχι χημικα".

Αυτες οι 4 λεξουλες μεταφραζονται σε πολλες, πολλες σελιδες απο συγκεκριμενες οδηγιες και απαγορευσεις για καθε προιον. Τα βιολογικα προιοντα πιστοποιουνται απο αναγνωρισμενους οργανισμους. Οι ελεγχοι ειναι πολυπλοκοι.

Φυσικα παντα υπαρχει η δυνατοτητα απατης και νοθειας. Αυτο ισχυει και στα βιολογικα προιοντα αλλα και σε οτιδηποτε αλλο καταναλωνουμε (ποιος μας λεει οτι στο βενζιναδικο βαζουμε βενζινη και οχι νοθευμενο πετρελαιο; ).

Αν ομως παραμερισουμε τις περιπτωσεις απατης, τοτε η απαντηση στην ερωτηση σου ειναι ξεκαθαρη: η βιολογικη σογια
α) ειναι απαλλαγμενη απο χημικα (τεχνητα λιπασματα, φυροφαρμακα, ορμονες, εντομοκτονα, ζιζανιοκτονα)

β) δεν ειναι μεταλλαγμενη

Υ.Γ. Το γαλα σογιας ειναι 100% σογια, βρασμενο σε σιγανη φωτια για πολλες ωρες, ωστε να διατηρηθουν τα θρεπτικα συστατικα. Για το βιολογικο γαλα σογιας ισχυουν τα ιδια με την σογια.
Το γαλα σογιας αν "πηξει" μετατρεπεται σε tofu που περιγραφω πιο πανω
Reply With Quote
  #5  
Old 30-01-2009, 12:52
schattentanz schattentanz is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Athens
Posts: 122
Default Re: Σογια

Ερώτηση για τη σόγια: Συνήθως, αγοράζω τη γνωστή σόγια κεμπάμπ, πάντα βιολογική, τις προάλλες όμως είχα αγοράσει κάτι που λεγόταν κιμάς σόγιας (επίσης βιολογικός). Ήταν σαν φάβα κομμένη σε μικρά κομματάκια, οι οδηγίες έλεγαν να το μουλιάσεις 2 μέρες σε νερό που το ανανεώνεις κάθε 12 ώρες και στο τέλος να το στύψεις. Όταν τελείωσε η διαδικασία και το έβαλα να βράσει, τον μαγείρεψα όπως τον κλασικό κιμά, αλλά αυτό παρέμεινε στη μορφή ενός οσπρίου, δηλαδή δεν ήταν μαλακό όπως το κεμπάμπ σόγιας. Μήπως έκανα κάτι λάθος, η απλά αυτός ο κιμάς ήταν ακατέργαστος και η υφή του έπρεπε να παραμείνει σαν όσπριο? Δεν ήταν άσχημο στη γεύση φυσικά, απλά αν το ήξερα θα τον μαγείρευα διαφορετικά. Υπάρχει ψιλός κιμάς σόγιας στο εμπόριο, που να έχει τη μορφή του κεμπάμπ? Ευχαριστώ :-)
Reply With Quote
  #6  
Old 30-01-2009, 14:51
aristea aristea is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2007
Location: Athens - Ag. Dimitrios
Posts: 1,163
Default Re: Σογια

@schattentanz
Τη σόγια και εγώ σε αυτους τους δύο τύπους τη βρίσκω. Προτιμώ της γερμανικής προέλευσης.
Μαλλον κάτι εκανες λάθος.Εγω μεχρι να μαθω να την μαγειρευω την πεταξα 5-6 φορές ;-)
Δύο μέρες στο νερό? Μηπως ήθελες να πεις 2 ώρες που και πάλι πολύ είναι.
Η Μαρίνα εχει την τελεια συνταγη για σόγια που μπορεις να την κάνεις και με τους δύο τύπους, για δοκίμασε

viewtopic.php?f=70&t=4435
Reply With Quote
  #7  
Old 07-09-2011, 09:39
stergio33 stergio33 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Athens, Greece
Posts: 16
Default

Παιδιά η σόγια κανονικά στην ΕΕ απαγορεύεται να ειναι μεταλλαγμένη. Αυτά μου είπε η greenpeace. Με λίγο βράσιμο είναι έτοιμη. Στο τέλος την ξεπλένω με νερό. Αν θα την στίψεις εξαρτάται πού θα την βάλεις. πχ για σάλτσα για μακαρόνια είναι ιδανική. Ένα φλυτζάνι σόγια ξερής σόγιας σε κιμά αρκεί για 2-3 μερίδες μακαρονιών. Πάντα θέλει μπαχαρικά γιατί η σόγια δεν έχει γεύση. Παίρνει ό,τι τής δίνεις. Μπορείς να κάνεις μπιφτέκια με σόγια. Εκεί θέλει πολύ - πολύ καλό στίψιμο, στο σουρωτήρι και την πατάς καλά με ένα μεγάλο κουτάλι. Μετά βάζεις πολλά μπαχαρικά ανάλογα με το γούστο σου και προσθέτεις νιφάδες βρώμης (quaCKER) τόσο όσο να μπορεί να πλαστεί. Εγώ δεν τρώω αυγά και δεν βάζω. Το αυγό κάνει τα μπιφτέκια να "δέσουν". Ο αυστηρός χορτοφάγος όμως τρώει μόνο ότι φυτρώνει. Το αυγό είναι κάτι σαν την έκτρωση στο βασίλειο των ωοτόκων.
Επίσης φτιάχνουμε παστίτσιό με σόγια και χωρίς αυγά πολύ ωραίο.
Μπορείς να βρεις φιλέτο σόγια και να το μαγειρέψεις. Ένας φίλος το έκανε και οι προσκεκλημένοι του αφού το έφαγαν όλο δεν κατάλαβαν ότι δεν ήταν κρέας. Τους είπε ότι είναι τάρανδος :-) και το πίστεψε.
Επίσης με τη σόγια κεμπάπ φτιάχνω σουβλάκι με πίτα σπέσιαλ. Η σόγια θέλει μαρινάρισμα μερικές μέρες με μουστέρδα, σκόρδο, μπαχαρικά λίγο ξύδι ή λεμόνι και μετά στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Κατά τ άλλα ό,τι έχει ένα "βάρβαρο σουβλάκι".
Reply With Quote
  #8  
Old 04-12-2011, 17:13
yan's Avatar
yan yan is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 16
Default

η σογια ομως να ξερετε,οτι στον αντρα δεν κανει να τρωει μεγαλες ποσοτητες!

Στους άντρες ωστόσο η υπερκατανάλωση πρωτείνης σόγιας μπορεί να έχει αντιανδρογόνες παρενέργειες, όπως γυναικομαστία και αζωοσπερμία. Αυτό δεν σημαίνει πως η σόγια είναι βλαβερή για τους άντρες, απλά τα συμπληρώματα πρωτείνης σόγιας δεν συνίσταται.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-03-2012, 21:20
maria roumpaka maria roumpaka is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1
Default

kalhspera mhpws exete na mou steilete suntages me sogia?? euxaristw
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 08:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.