Τσίρκο ΜΕΝΤΡΑΝΟ στη Λιβαδειά.

Discussion in 'Νέο Τσίρκο? Προσθεσε το!' started by Niva2gr, Jun 8, 2007.

 1. Niva2gr

  Niva2gr Moderator

  12-17 Ιουνίου έρχεται στην Λιβαδειά το Τσίρκο Μεντράνο! Προσπάθησα να στείλω μήνυμα διαμαρτυρίας αλλά αυτή τη στιγμή το www.dimoslevadeon.gr είναι υπο συντήρηση! Τέλος πάντων, έστειλα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης! Αν καταφέρετε να μπείτε αργότερα στο site του Δήμου Λιβαδειάς μπορείτε να στείλετε αυτο:  ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΤΣΙΡΚΑ ΜΕ ΖΩΑ

  Από τις 12 εως τις 17 Ιουνίου θα λειτουργήσει στην πόλη της Λιβαδειάς το ΤΣΙΡΚΟ MEDRANO. Παρακάτω θα παραθέσω τους 9 βασικούς λόγους που εξηγούν γιατί πρέπει να είμαστε όλοι αντίθετοι στα τσίρκο με ζώα:

  1. Τα περισσότερα ζώα των τσίρκων προέρχονται από παράνομο εμπόριο ζώων, που παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της άγριας ζωής.

  2. Για κάθε ζώο που φθάνει σε τσίρκο, άλλα 4 έχουν κατά μέσο όρο πεθάνει κατά το κυνήγι, την αιχμαλωσία ή την αρχική μεταφορά (από πληγές, ασφυξία στα κοντέινερς, θερμοπληξία, κρύο, δίψα ή πείνα). Θάνατοι ζώων συμβαίνουν συχνά και στα ατελείωτα ταξίδια στα οποία υποβάλλονται κατά τις μετακινήσεις των τσίρκων.

  3. Για να εκπαιδευτούν τα ζώα στις αφύσικες, συχνά επικίνδυνες "ασκήσεις" που τους επιβάλλουν, οι δαμαστές χρησιμοποιούν μεθόδους και αντικείμενα βασανισμού απίστευτης σκληρότητας. Ζώα που δεν υποτάσσονται, σκοτώνονται ή πωλούνται για πειραματόζωα (π.χ.μαιμούδες),

  4. Τα νούμερα στο τσίρκο είναι αφύσικα και χωρίς νόημα για τα ζώα, τα εξευτελίζουν καταπατώντας την αξιοπρέπειά τους. Συχνά τους προκαλούν πόνο, πληγές, φόβο και πάντα είναι το αποτέλεσμα αφόρητα εξαντλητικής εξάσκησης.

  5. Για τον καλύτερο έλεγχο των ζώων, τους χορηγούνται σε μόνιμη βάση ναρκωτικές ουσίες και ψυχοφάρμακα.

  6. Η διαστρεβλωμένη αυτή εικόνα καλλιεργεί νοοτροπίες που θεωρούν το ζώο σκλάβο και αντικείμενο διασκέδασης, και όχι ζωντανό πλάσμα με δικαίωμα σεβασμού απέναντι στις ιδιαίτερες ανάγκες του είδους του.

  7. Ειδικά για τα παιδιά κάθε παράσταση με ζώα στα τσίρκο είναι αντιεκπαιδευτική, καθώς βλέπουν ζώα να φυτοζωούν μονίμως αλυσοδεμένα ή ακινητοποιημένα σε κλούβες, με συμπεριφορά διαταραγμένη και τρελαμένα από τον εγκλεισμό και τα βασανιστήρια.

  8. Για το νερό που κάθε τσίρκο καταναλώνει για τις ανάγκες των ζώων, την καθαριότητα κ.λπ., οι δήμοι που τα φιλοξενούν πληρώνουν εξωφρενικά ποσά.

  9. Υπάρχουν και τσίρκο χωρίς ζώα. Το τσίρκο μπορεί να παρουσιάζει πανέμορφες παραστάσεις χωρίς ζώα, με καλλιτέχνες, κλόουν, ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς κλπ. και να έχει επιτυχία χωρίς το μαρτύριο πλασμάτων που δε φταίνε σε τίποτα.

  Το τσίρκο στην Ε.Ε.
  Το 2005 οι επιχειρήσεις των τσίρκο απασχόλησαν το ευρωκοινοβούλιο (άδειες εργασίες των καλλιτεχνών, Trafficking, κλπ). Θεωρήθηκε δεδομένο το χαμηλότατο μορφωτικό επίπεδο και η έλλειψη παιδείας των εργαζομένων στο τσίρκο ανθρώπων και των παιδιών τους. Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας πρότεινε να θεσπιστούν μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίσουν και να προσφέρουν στα παιδιά αυτά την κατάλληλη αγωγή και παιδεία.
  Πολλές τσιρκο -επιχειρήσεις είναι αναμιγμένες σε θέματα παράνομης απόκτησης, μεταφοράς αλλά και λαθρεμπόριο ζώων υπο εξαφάνιση που προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. (Διεθνή Συνθήκη για το Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας CITES, η οποία ορίζει ειδικούς κανονισμούς για την διακίνηση των ζώων αυτών). Είναι πλέον ευρύτατα γνωστές και επανειλημμένα διαπιστωμένες οι άθλιες συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης των ζώων, οι συχνές μετακινήσεις τους, καθώς και οι βάρβαρες μέθοδοι εκπαίδευσης που υφίστανται για να μάθουν να εκτελούν τα «νούμερά» τους. Θεάματα τέτοιου είδους εθίζουν τα παιδιά σε σκηνές αιχμαλωσίας και εξευτελισμού της άγριας ζωής.
  Εκτιμώντας ότι γενικά δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι για την ρύθμιση των υποθέσεων των τσίρκο και ότι ως εκ τούτου, τα τσίρκο συνήθως υπάγονται στην νομολογία άλλων τομέων όπως είναι η παιδεία, η διασκέδαση, η υποδομή, οι μεταφορές, ο εξοπλισμός, οι καλλιτέχνες, η κινητικότητα, οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η πυροπροστασία και η προστασία των ζώων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να εκδώσει μία εναρμονισμένη κατευθυντήρια γραμμή που θα περιλαμβάνει σαφείς και κατανοητές ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των ζώων που δεν είναι ζώα προς εκμετάλλευση και δεν ζουν σε ζωολογικούς κήπους σύμφωνα με την οδηγία 1999/22/ΕΚ
  Ωστόσο σύμφωνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις, η έκδοση από την Επιτροπή της αποκαλούμενης "εναρμονισμένης κατευθυντήριας γραμμής η οποία θα περιλαμβάνει σαφείς και κατανοητές ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των ζώων που δεν είναι ζώα προς εκμετάλλευση και δεν ζουν σε ζωολογικούς κήπους σύμφωνα με την οδηγία 1999/22/ΕΚ" εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων επαγγελματιών που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τη λειτουργία των τσίρκο χωρίς ζώα. Είναι δηλαδή μονομερής, προκλητική και ασυμβίβαστη με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των άγριων ζώων. Έρχεται δε σε αντίφαση με την Οδηγία 1999/22 την οποία επικαλούνται. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα αφού οι ευρωβουλευτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ευημερία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο.
  Επομένως η ύπαρξη τσίρκο με ζώα δεν είναι μόνο επιβλαβής και απάνθρωπή για τα εμπλεκόμενα ζώα αλλά με τα πρότυπα τα οποία προβάλλουν είναι ζημιογόνα για την νεολαία και γενικότερα την κοινωνία. Και άλλες πόλεις, όπως π.χ. ο Βόλος, έχουν απαγορεύσει την διεξαγωγή στα χώματά τους τέτοιου είδους βάρβαρα και προσβλητικά για τον πολιτισμό μας θεάματα. Γιατί αυτό να μην γίνει παράδειγμα και για την πόλη της Λιβαδειάς;
 2. Σάκης

  Σάκης New Member

  Από πού ξέρεις για το τσίρκο στη Λιβαδειά; Έχουν βάλει αφίσες από τώρα;

  Δήμος Λεβαδέων
  Δήμαρχος ΤΣΙΦΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  Fax 22610-80987 Νομαρχία Βοιωτίας
  Email: press@dimoslevadeon.gr
 3. Niva2gr

  Niva2gr Moderator

  Nai, exou gemisei tin Livadeia afises! Min tixon kai den to mathei kanenas oti erxontai kai stin Livadeia!
 4. sofia123

  sofia123 New Member

  Δεν θα γινει διαμαρτυρια εκεινη την μερα??.
 5. Niva2gr

  Niva2gr Moderator

  Den exeimkanonistei kati giati den iparxei organomeni filozoiki kinisi stin Livadeia alla an erthei kanenas pou na thelei ego eimai mesa!
 6. sofia123

  sofia123 New Member

  kai kala na kanete.Ama paroysiasete kai epeixhrhmata 8a meiv8ei to "koino' toys.
 7. Σάκης

  Σάκης New Member

  Τους έστειλα με φαξ αυτό που έχω βάλει εδώ http://pets.gr/phpBB/viewtopic.php?p=10878#10878 στο ποστ που λέει κάτι για δήμους.
  Γράψτε και στείλτε όλοι τα μηνύματα σας. Niva2gr όπου βρεις site που ασχολείται με ζώα ζήτα τους να στείλουν διαμαρτυρίες στο δήμο Λιβαδειάς

Share This Page