Βιταμίνες/πρωτείνες/σίδηρος

Discussion in 'Συμβουλές' started by Dralion, Mar 25, 2008.

  1. Dralion

    Dralion New Member

    Βλεπω με ικανοποιηση οτι αρκετοι συν-φορουμιτες ξεκινησαν προσφατα την χορτοφαγια. Αλλοι το σκεφτοναι και προσπαθουν (και καλα κανουν).

    Επειδη ξερω απο πειρα οτι στις αρχες εχουν ολοι πολλες αμφιβολιες και ανησυχιες για την υγεια τους, προσφερω ευχαριστως τις γνωσεις και τις εμπειριες μου απο 20+ χρονια χορτοφαγιας εδω.

    Οι πιο συνηθισμενη παραπληροφορηση αφορα τις πρωτεινες και τον σιδηρο. Κυριαρχει δυστυχως η αντιληψη, οτι οι χορτοφαγοι δεν παιρνουν αρκετες πρωτεινες / σιδηρο. Αυτο ειναι λαθος.
    Αλλα λαθη αφορουν τις βιταμινες (ιδιως την Β) κ.α.

    Δεν θελω να κανω εδω ανακοινωση ουτε ιατρικο σεμιναριο. Αλλα αν εχετε αποριες ειτε αν ψαχνετε πληροφοριες γυρω απο τα θεματα αυτα, προσφερομαι να βοηθησω.

    Υ.Γ. Δεν ειμαι γιατρος. Αλλα ειμαι φοβιτσιαρης με την υγεια μου και εχω διαβασει καμποσα πραγματα γυρω απο την χορτοφαγια σε σχεση με την υγεια.
  2. aristea

    aristea Moderator

    Εμένα με ενδιαφέρει πολυ το θεμα του σιδηρου :)
  3. gikkat

    gikkat New Member

    Δεν αρχίζεις να λες για τοθς πιο κοινούς urban legents περί βιταμινών που δεν λαμβάνουν οι χορτοφάγοι?
  4. dora

    dora New Member

    Ναι ναι! Κι εγώ θέλω.
    Και να μας πεις και για μία κυρία κρεατίνη που'χει λυσσάξει ο πατέρας μου(δεν ξέρω καν αν υπάρχει τέτοιο, πάντως εμένα δεν μου λείπει) που 'χει λυσσάξει ο πατέρας μου(μετά τον Ασέπ..)
  5. Dralion

    Dralion New Member

    Μερικα απλα πραγματα γυρω απο τις βιταμινες. Γραφω επιγραμματικα, αν υπαρξουν αποριες δινω ευχαριστως και λεπτομερειες

    α) Υπαρχουν βιταμινες υδατοδιαλυτες (οπως η C) και λιποδιαλυτες (Α, Ε). Προκειμενου να απορροφηθουν απο τον οργανισμο πρεπει να τις τρωμε μαζι με τον αναλογο "διαλυτη". Αυτος ειναι ο λογος που οταν παιρνουμε ταμπλεττες με βιτ. C τις διαλυουμε σ' ενα ποτηρι νερο. Οταν τρωμε αβοκαντο ειτε καροτα (Α, Ε, Κ, βιταμινες ειναι αυτα, οχι ποδοσφαιρο ;-) ) πρεπει να τους βαζουμε και λιγο λαδακι για να διαλυθουν οι βιταμινες και να τις παρει ο οργανισμος.

    β) Το ποσες βιταμινες εχει η καθε τροφη μπορουμε να το βρουμε ευκολα. Υπαρχουν οι αναλογες ταμπελες. Ο αγνωστος παραγοντας ειναι το ποσο χρειαζομαστε απο την καθε βιταμινη. Για παραδειγμα, αυτην την πολυπαθη C την εχουν κανει λαστιχο. Αναλογα με το ποιον γιατρο θα ρωτησεις μπορει να σου συστησει απο Χ μιλιγκραμ μεχρι 10Χ μιλιγκραμ.
    Ειδικα στην C παιζει ρολο αν κουραζεσαι σωματικα, αν κανεις σπορ κλπ.
    Χρειαζεται λοιπον μελετη και διασταυρωση στοιχειων για να μαθουμε, ποση ποσοτητα χρειαζομαστε καθημερινα απο την καθε βιταμινη.
    Μια απλη ταμπελλα απο το ιντερνετ ειναι μια καλη αρχη. Ετσι θα ξερουμε, τι ποσοτητα βιταμινης περιεχεται σε καθε τροφη.

    γ) Επισης παιζει ρολο, πως επεξεργαζεται ο οργανισμος τις βιταμινες. Η C για παραδειγμα ειναι πολυ "φευγαλεα" βιταμινη. Επειδη ο οργανισμος την αποβαλλει συνεχως, πρεπει εμεις να αναπληρωνουμε καθημερινα. Αντιθετα η Β12 ανακυκλωνεται στο συκωτι και δεν φευγει σχεδον καθόλου απο το σωμα μας. Τα αποθεματα της Β12 κρατανε μεχρι και 20 χρονια.
    Καλο ειναι βεβαια να ανανεωνουμε τα αποθεματα καθε 10 χρονια για σιγουρια.
    Με το παραδειγμα της C και της Β12 βλεπουμε οτι πρεπει να υπολογιζουμε οχι μονο την δοσολογια (ποσα μιλιγκραμ) αλλα και την συχνοτητα ληψης.

    δ) Οι βιταμινες καταστρεφονται σε θερμοκρασια 60-70 βαθμων και πανω. Εδω φαινεται το τεραστιο μειονεκτημα της κρεατοφαγιας. Τι με ωφελει αν η μπριζολα περιεχει 700 μγκρ. βιταμινης Α, την στιγμη που η βιταμινη εξαφανιζεται ολοσχερως με το ψησιμο;
    Ολα τα ειδη ψησιματος / τηγανισματος απαιτουν θερμοκρασιες 150 - 230 βαθμων. Σ' αυτες τις θερμοκρασιες ολες ανεξαιρετως οι βιταμινες εχουν παει περιπατο.
    Πολλοι (δυστυχως ακομα και γιατροι) συγκρινουν τα 4.5 μγκρ. της Β6 που περιεχεται σε ενα φιλετο με τα 2 μγκρ. της ιδιας βιταμινης που περιεχεται στα αμυγδαλα. Επειδη το φιλετο εχει την διπλασια ποσοτητα σε Β6 απο τα αμυγδαλα, εξαγουν το συμπερασμα οτι πρεπει να φας κρεας για να παρεις την Β6. Ξεχνανε ομως οτι τα αμυγδαλα τα τρωμε ωμα, ενω το κρεας ψημενο (δεν ξερω αν υπαρχει κανεις που τρωει ωμες τις μπριζολες του).
    Αν συγκρινουμε αυτο που πραγματικα βαζουμε στον οργανισμο μας εχουμε μηδεν μγκρ. απο την βιταμινη Β6 στο κρεας και 2 μγκρ. στα αμυγδαλα.
    Ποια ειναι λοιπον η καλυτερη τροφη για να παρουμε την Β6;

    ε) Ολες οι βιταμινες περιεχονται στα φυτα και μονο στα φυτα (με μοναδικη εξαιρεση την Β12 που παραγεται απο βακτηριδια που ζουν στο χωμα). Ναι, το κρεας περιεχει κι αυτο βιταμινες αλλα εμμεσα - απο τις ζωοτροφες. Αναλογα με το τι εφαγε το ζωο τις ημερες / βδομαδες πριν την σφαγη του, η περιεκτικοτητα σε βιταμινες ποικιλλει.
    Οταν βαζω στο πιατο μου 100 γρ. καροτα ειτε σπανακι, ξερω πολυ καλα ποσες βιταμινες θα παρω. Και με μια ματια στην ταμπελιτσα, ξερω αν φτανει για να καλυψω τις ημερησιες αναγκες μου.
    Με το κρεας δεν ξερω. Ποιος ξερει τι φαγητο εφαγε το γουρουνι, πριν καταληξει να γινει μπριζολα στο πιατο μου; Αναλογα με την τροφη που του εδωσε ο κτηνοτροφος, μπορει να ειναι γεματο βιταμινες, μπορει και να μην εχει ουτε ιχνος. Με τις σημερινες βιομηχανοποιημενες συνθηκες εκτροφης, τα ζωα αναγκαζονται να τρωνε οτι σκουπιδαριο ειναι φτηνοτερο. Σιγα μη δωσουνε στο γουρουνι γρασιδι, φρουτα και λαχανικα (αυτη θα ηταν η φυσικη του διατροφη). Αντι γι' αυτο δινουν στα γουρουνια ψαραλευρα και (γενετικα μεταλλαγμενα) τευτλα. Απο που να βρεθουν οι βιταμινες στον οργανισμο του γουρουνιου μετα;

    Ελπιζω οι πιο πανω πληροφοριες να ειναι χρησιμες.
    Αν υπαρξει δυσκολια στο να βρειτε μια ταμπελα με την περιεκτικοτα των τροφων σε βιταμινες, ευχαριστως να δωσω την δικια μου.
  6. Dralion

    Dralion New Member

    Κρεατινη:

    Η Κρεατινη ειναι ενα οργανικο οξυ. Στον οργανισμο μας το βρισκουμε με την μορφη ενωσης (κρεατοφωσφατινη). Η κρεατινη ειναι ενα πολυ ζωτικο στοιχειο του οργανισμου μας. Αποθηκευεται σε ολο το μυικο συστημα και περισσοτερο στου μυες εκεινους που δουλευουν εντατικοτερα απο τους υπολοιπους, οπως η καρδια π.χ. Χωρις κρεατινη δεν μπορουν οι μυες να κινηθουν - ειναι λοιπον πολυ σημαντικο στοιχειο.

    Η μεγαλη παρεξηγηση προερχεται απο την μανια των δυτικων επιστημονων / γιατρων, να χρησιμοποιουν ελληνικες λεξεις στην ιατρικη ορολογια. Επειδη η κρεατινη ανακαλυφθηκε πρωτα στο κρεας και επειδη τον 19ο αιωνα ηταν πολυ σικ να μιλανε οι γιατροι ελληνικα, της εδωσαν αυτο το ονομα. Αλλα η κρεατινη δεν εχει τοσο μεγαλη σχεση με το κρεας οσο πιστευεται (ΟΚ, εγραψα ηδη οτι αποθηκευεται στους μυες).

    Ξαναγυριζω στην λειτουργια του οργανισμου. Στο σωμα μας υπαρχουν γυρω στα 150 γρ. κρεατινης. Περιπου 4 γρ. αποβαλλονται καθημερινα με τα ουρα, και αυτα τα 4 γρ. πρεπει να αναπληρωσουμε.
    Αν καποιος κανει πολυ βαριες δουλειες ειτε σκληρα σπορ, χρειαζεται εξτρα 2-3 γραμμαρια κρεατινης καθε μερα.

    Προσοχη - προσοχη: υπερβολικη δοση κρεατινης δηλητηριαζει τον οργανισμο. Η δηλητηριαση (αναλογα με την δοσολογια) ξεκιναει με διαροια και σπασμους (οι μυες προσπαθουν ανεξελεγκτα να αποβαλλουν κρεατινη).

    ***
    Τι συσχετισμος υπαρχει αναμεσα στο κρεας που τρωμε και στην κρεατινη στον οργανισμο μας;

    Ο οργανισμος μας παραγει μονος του την κρεατινη που χρειαζεται !!
    Η κρεατινη παραγεται απο το συκωτι, τα νεφρα και το παγκρεας. Για να παραχθει κρεατινη ο οργανισμος χρειαζεται αμινοξεα (Γλυσινη και Αργινινη), τα οποια μπορουμε να προσλαβουμε απο χορταρικα.

    Αν παρουμε παραπανισια κρεατινη με την τροφη μας (οσοι ειναι κρεατοφαγοι) θα εχουμε 2 επιπτωσεις:

    α) η εσωτερικη παραγωγη κρεατινης θα μειωθει. Ο οργανισμος θα δωσει εντολη στο συκωτι να παραγει λιγοτερη κρεατινη, μιας και ηρθε κρεατινη ετοιμη "απ εξω" με το να φαμε μια μπριζολα. Αυτο ομως δεν ειναι καλο, γιατι η κρεατινη που παραγει το συκωτι μας ειναι κατα πολυ πιο ανωτερης ποιοτητας απο την κρεατινη του γουρουνιου που εφτασε στον οργανισμο μεσω του στομαχιου μας. Ανταλλασσουμε λοιπον μια "ανωτερη" κρεατινη (την δικη μας) με μια κατωτερη (του γουρουνιου).

    β) τρωγωντας κρεας δεν μπορουμε ποτέ των ποτων να δοσολογησουμε με ακριβεια μιλιγκραμ. Οπως γραφω και πιο πανω, ενας φυσιολογικος ανθρωπος χρειαζεται ειτε 3 γραμμαρια (αν δουλεψε λιγο), ειτε 4 (το κανονικο) ειτε 7 (αν εκανε πολλη προπονηση). Ποιος μπορει να μετρησει ποση κρεατινη ακριβως περιεχεται στην συγκεκριμενη μπριζολα που τρωμε;

    ΟΚ, αρχικα δεν υπαρχει προβλημα. Αν φαμε παραπανισια κρεατινη, ο οργανισμος θα την αποβαλλει ευκολα μεσω των νεφρων. Αλλαααααα:
    οσο περισσοτερη κρεατινη αποβαλλουν τα νεφρα, τοσο μεγαλωνει ο κινδυνος ρευματισμων, ποδαγρας και ουριας (αρκετα σημαντικες ασθενειες).

    Ποιο ειναι το πλεονεκτημα των χορτοφαγων:
    Δεν δινουν καθολου κρεατινη στον οργανισμο τους. Αντι για κρεατινη δινουν αμινοξεα. Ο οργανισμος συνθετει την κρεατινη απο τα διαθεσιμα αμινοξεα. Επειδη ο οργανισμος μας ειναι "σοφος" με ακριβεια μικρογραμμαριου, θα συνθεσει ακριβως οση κρεατινη του χρειαζεται.
    Ενας χορτοφαγος εχει μηδενικη κρεατινη στα ουρα του. Λογικα, αφου δεν υπαρχει παραπανισια εισοδος, δεν χρειαζεται να αποβαλλει τιποτα. Γι' αυτο και οι χορτοφαγοι δεν αρρωσταινουν απο ρευματισμους, ουτε αρρωστειες που σχετιζονται με το λεμφικο συστημα και το κυκλοφοριακο (η ποδαγρα π.χ. ). Μιλαω στατιστικα παντα - εξαιρεσεις υπαρχουν παντου.

    Τα αμινοξεα που απαιτουνται για την κρεατινη ειναι αβλαβη σε μεγαλες ποσοτητες. Επειδη ειναι πολυχρηστικα, θα καταναλωσει ο οργανισμος ακριβως οση ποσοτητα χρειαζεται για την κρεατινη του και θα διοχετευσει το υπολοιπο σε αλλες λειτουργιες.

    Ελπιζω να τα εξηγησα κατανοητα και ελπιζω να ειναι χρησιμα οσα εγραψα
  7. Dralion

    Dralion New Member

    Συμπληρωμα για την κρεατινη:

    επειδη ειναι βασικη ουσια για την λειτουργια των μυωνων, της δινουν τεραααααααστια προσοχη οσοι ασχολουνται με body building αλλα και γενικα οσοι κανουν πρωταθλητισμο.

    Υπαρχουν ολυμπιονικες σε "βαρια" αθληματα που ειναι χορτοφαγοι - και μαλιστα vegans. Καθως και χιλιαδες μποντυμπιλντεραδες χορτοφαγοι.
    Μερικοι παιρνουν κρεατινη σε καψουλες, οι οποιες παρασκευαζονται αυστηρα χωρις ζωικες ουσιες. Οι υπολοιποι απλα προσεχουν τι τρωνε.
  8. Dralion

    Dralion New Member

    Καταραμενο Αλτσχαιμερ.
    Σορρυ, τα γραφω απο μνημης και δεν μου κατεβαινουν ολα μαζι.

    Αλλο ενα συμπληρωμα περι κρεατινης:
    Οπως γραφω πιο πανω, ο οργανισμος μας συνθετει ακριβως οση κρεατινη χρειαζεται χρησιμοποιωντας γλυσινη και αργινινη (και μια 3η πρωτεινη που τωρα ξεχναω). Ξεχασα να αναφερω, πως ενας χορτοφαγος μπορει να παρει αυτες τις πρωτεινες:

    α) η γλυσινη (γλυκινη) υπαρχει ετοιμη σε πολλα φρουτα / λαχανικα που ειναι γλυκα. Παρακαλω μην την συγχεετε με την φρουκτοζη. Σχεδον οτιδηποτε ζαρζαβατικο γλυκιζει, μας προσφερει την απαραιτητη γλυκινη.
    Η γλυκινη δεν ειναι σημαντικη ετσι κι αλλιως, γιατι αν λειψει μπορει να την συνθεσει ο οργανισμος απο αλλες πρωτεινες. Οχι, δεν τις θυμαμαι ολες - σορρυ.

    β) η αργινινη περιεχεται σε καρυδια ολων των ειδων (αμυγδαλα, φουντουκια κλπ. κλπ. ), σπορους (ηλιοσπορους, κολοκυθοσπορους, σουσαμι), σιταρι, καλαμποκι και σοκολατα.
    Και η αργινινη μπορει να συντεθει απο αλλες πρωτεινες, των οποιων δεν θυμαμαι το ονομα.

    Συμπερασμα, και πολυ πολυ χοντρικα: με μια χορτοφαγικη διατροφη παιρνουμε παρα πολλες πρωτεινες, οι οποιες συνθετουν στον οργανισμο μας αλλες πρωτεινες (οπως η γλυσινη + αργινινη), οι οποιες συνθετουν ακριβως οση κρεατινη χρειαζομαστε.
    Αρα κοβοντας το κρεας δεν προκειται να μας λειψει η κρεατινη.
  9. aristea

    aristea Moderator

    Tροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο: όσπρια, σόγια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σίκαλη, κριθάρι (ψωμί ολικής αλέσεως, μακαρόνια σικάλεως).

    Τροφές που βοηθούν την απορροφητικότητα του σιδηρού: Βιταμίνη C (πορτοκαλάδες), αλλά και φρούτα, φράουλες, μούρα. Από μονή της η πορτοκαλάδα δεν βοηθά, ούτε η σόγια.
    Ο συνδυασμός από (1) και (2) είναι απαραίτητος.

    Καθε πληροφορία/συμπληρωση ευπροσδεκτη.
  10. Debby

    Debby New Member

    πρεπει να πω οτι μου λυθηκαν ολλες η απορειες που ειχα πανω στις βιταμινες και την χορτοφαγια!τελικα περνω ολλες τις βιταμινες που χρειαζομαι!ομολογω πως στα 5 χρονια χορτοφαγιας φοβομουν μηπως παθω καμια αβηταμινωση,αλλα τωρα ειμαι σιγουρη πως δεν θα γινει κατι τετοιο!
  11. dafni

    dafni New Member

    Επειδή σε μερικά δεν βρήκα την ακριβή μετάφραση τα βάζω στα αγγλικά. Όποιος θέλει μεταφράζει :wink:

    Πηγές βιταμινών:

    Α:
    Αυγά, Γάλα, Τυρί

    D:
    Τυρί, Βούτυρο, Μαργαρίνη, Fortified milk, Δημητριακά

    Ε:
    Wheat germ, Σπόροι, Ελιές, Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά, Σπαράγγια, Φυτικά έλαια και παράγωγά τους

    Κ:
    Λάχανο, Κουνουπίδι, Σπανάκι, Σόγια, Δημητριακά

    Folate:
    Πράσινα λαχανικά, Fortified foods

    Β3:
    Γαλακτοκομικά, Όσπρια, εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά (Enriched breads and cereals)

    Pantothenic acid and biotin:
    Αυγά, Γαλακτοκομικά, Δημητριακά ολικής αλέσεως, Όσπρια, Ζύμη (Yeast), Μπρόκολο, Γλυκοπατάτες

    Β1:
    Fortified breads, cereals, and pasta, Whole grains, Dried beans, Σόγια, Γαλακτοκομικά, Φρούτα και λαχανικά

    Β12:
    Αυγά, Γάλα και γαλακτοκομικά γενικά

    C:
    εσπεριδοειδή και χυμοί, Φράουλες, Ντομάτες, Μπρόκολο, Πεπόνι, Turnip and other greens, Γλυκοπατάτες (και white potatoes υποθέτω εννοεί τις κανονικές)
  12. Dralion

    Dralion New Member

    Ευχαριστω Δαφνη.

    Να συμπληρωσω: το αβοκαντο ειναι πολυυυυυ καλη τροφη. Πολλες βιταμινες Α και Ε.
    Επισης η πιπεροριζα.

    Για να μην τα "σκορπισουμε" εδω, κανω μια προταση:
    Να φτιαξουμε μια ταμπελλα, που θα μπει πανω-πανω σαν υπομνημα.

    Η ταμπελλα θα περιλαμβανει
    α) ολες τις βιταμινες, τα μεταλλα και τα ιχνοστοιχεια

    β) τι ποσοτητα χρειαζομαστε απο την καθε βιταμινη / ιχνοστοιχειο

    γ) σε ποια τροφιμα την βρισκουμε, και τι ποσοτητα σε καθε τροφη.

    Για παρδειγμα θα βλεπουμε οτι χρειαζομαστε 15 μγρ. βιταμινη Κ / ημερα και οτι το σπανακι περιεχει 8 μγρ βιταμινη / 100 γραμμαρια. Αρα χρειαζομαστε 200 γρ. σπανακι και "καθαρισαμε" με την βιταμινη Κ.

    *****
    Για τους πολυυυυυ προχωρημενους: αυτη η ταμπελλα μπορει να φτιαχτει και ηλεκτρονικα.
    Θα μπαινετε στο ιντερνετ, θα δινετε μια συνταγη (τοσα γραμμαρια δημητριακα, τοσα γρ. ντοματες, λαδι κλπ. ) και σαν απαντηση θα παιρνετε την πληροφορια, πόσες βιταμινες περιεχονται στην συνταγη συνολικα και αν υπαρχουν ελλειψεις στην απαιτουμενη δοσολογια ανα ημερα.

    Προτασουλα, επειδη κατεχω τα τεχνικα: αν μου δωσετε τα στοιχεια, θα φτιαξω στα γρηγορα το σαιτ. Τα στοιχεια τα βρισκω και μονος μου, αλλα θα μου φαει χρονο και δεν μπορω να τα κανω ολα μαζεμενα.
  13. dafni

    dafni New Member

  14. dafni

    dafni New Member

    Περιεκτικότητα Σιδήρου σε mg ανά 100gr


    Σουσάμι 14,55
    Ηλιόσπορος 6,62
    Βρώμη 4,72
    Φυστίκια 4,58
    Σπανάκι 3,57
    Φασόλια 3,70
    Σταφίδες 1,88
    Μπρόκολο 0,73
    Αλεύρι Σιταριού Ολικής Αλέσεως 3,88
    Καρότα 0,89
    Κουνουπίδι 0,44
    Φακές 3,33
    Χυμός Πορτοκάλι 0,20
    Μπανάνα 0,26
    Ντομάτα 0,27
    Πατάτα 0,31
    Ελαιόλαδο 0,56
    Ρεβύθια 2,89
    Αλεύρι Καλαμποκιού 2,38
    Αυγά (3) 1,19
    Γάλα 0,06
    Βοδινό 6,54
    Κοτόπουλο 1,49



    Ημερήσια απαίτηση του οργανισμού άντρες 9mg γυναίκες 15mg
  15. dafni

    dafni New Member

    Περιεκτικότητα Ασβεστίου σε mg ανά 100gr

    Χαρουπάλευρο 358
    Αμύγδαλα 248
    Μελάσσα 205
    Αποξηραμένα Σύκα 162
    Σουσάμι 159
    Μαιντανός 138
    Ηλιόσπορος 114
    Σπανάκι 99
    Φυστίκια 92
    Φασόλια 90
    Βρώμη 54
    Σταφίδες 50
    Μπρόκολο 47
    Αλεύρι Σιταριού Ολικής Αλέσεως 34
    Καρότα 33
    Κουνουπίδι 22
    Φακές 19
    Χυμός Πορτοκάλι 11
    Μπανάνα 5
    Ντομάτα 10
    Πατάτα 8
    Ελαιόλαδο 1
    Γάλα 117
    Κοτόπουλο 117
    Βοδινό 11


    Ημερήσια απαίτηση του οργανισμού 700mg
  16. aristea

    aristea Moderator

    Πρωτεΐνη ανά 100gr

    Ο οργανισμός χρειάζεται 45-55gr ημερησίως


    Φιστίκια 25,8
    Ηλιόσπορος 22,78
    Αμύγδαλα 21,26
    Σουσάμι 17,73
    Βρώμη 16,89
    Αλεύρι σιταριού ολικής αλέσεως 13,7
    Φακές 9
    Ρεβίθια 8,86
    Αλεύρι καλαμποκιού 6,93
    Σπανάκι 2,86
    Μπρόκολο 2,82
    Αβοκάντο 2
    Κουνουπίδι 1,98
    Πατάτα 1,96
    Φρέσκα φασόλια 1,89
    Σταφίδες 1,40
    Μαρούλι 1,36
    Ντομάτα 1,16
    Μπανάνα 1,09
    Καρότα 0,93
    Ροδάκινα 0,91
    Μανταρίνια 0,81
    Σύκα 0,75
    Χυμός πορτοκάλι 0,70
    Αγγούρι 0,65
    Καρπούζι 0,61
    Βερίκοκα 0,38
    Γάλα 3,22
    1 αυγό μεσαίο 6
    Τυρί ένταμ 25
    Φέτα 14
    Βοδινό, χοιρινό,αρνί, κοτόπουλο 20-35
  17. Dimitris Diro

    Dimitris Diro New Member

    Σημαντική πηγή βιταμινών είναι η αλόη βέρα. Έχει όσες βιταμίνες έχετε αναφέρει πιο πάνω και πολύ περισσότερες. Το καλό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι αλόη βέρα σαν συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν πλέον και για τα ζωάκια μας. Τα αποτελέσματα θεαματικά. (από προσωπική εμπειρία)
    Περισσοτερα με email στο : dntiro@gmail.com
  18. Dimitris Diro

    Dimitris Diro New Member

    Η Αλόη περιέχει

    - Σαλυκιλικό οξύ, το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, που έχει παυσίπονη δράση. Γι’ αυτό όταν την τοποθετούμε σε ανοικτή πληγή, σε δόντι που πονάει, σε περιοχή του δέρματος που τσούζει κλπ σταματά ο πόνος.

    - Μαλικό οξύ, το οποίο βοηθάει τους σακχαροδιαβητικούς να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα τους.

    - Σαπονίνη, φυσική ουσία με καθαριστικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

    - Λιγνίνη, που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και την παχυσαρκία. Επίσης βελτιώνει τη διεισδυτικότητα των καλλυντικών προϊόντων στο δέρμα.

    - Αιθέρια Έλαια. Αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και μπορούν να δρουν κατά των ιών. Δεν αναπτύσσουν αντοχή τα μικρόβια σ’ αυτά και δεν έχουν παρενέργειες.

    Αcemannan
    - Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της αλόης είναι το Acemannan το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας

    Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην εξόντωση βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων. Βοηθάει στην απορρόφηση του νερού.

    Βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό και τη λειτουργία του κυττάρου. Διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών. Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά του οργανισμού. Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου.

    Προκαλεί λιπαντική δράση στις αρθρώσεις. Επισκευάζει τα τοιχώματα των κυττάρων ώστε να γίνεται σωστά η ανταλλαγή των ουσιών. Διορθώνει τα τοιχώματα του εντέρου ώστε να μην τραβάει τοξίνες στο αίμα.
    Ανακαλύφθηκε το 1993 από την φαρμακευτική εταιρία Carrington Laboratories όταν έκανε έρευνες για να βρει τον λόγο που η αλόη δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως

    - Ασβέστιο που σε συνδυασμό με το μαγνήσιο ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.

    - Μαγνήσιο που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Επίσης βοηθάει στην κατάθλιψη και είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.

    Επίσης: Νάτριο, Κάλιο, Χαλκός, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο και Θείο. Πολύτιμα συστατικά που ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού στο σώμα μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της ελαστίνης (μαζί με τη βιταμίνη C), βοηθούν τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και εκατοντάδες άλλες ζωτικές λειτουργίες.

    Η αλόη περιέχει 18 αμινοξέα (σημαντικούς λίθους που κατασκευάζεται η πρωτεΐνη του κρέατος μας). Τα 8 βασικά αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του υπάρχουν σε αφθονία στην αλόη. To αμινοξύ Λυσίνη που φαίνεται να αποτρέπει τις μεταστάσεις του καρκίνου αλλά και τον έρπη ζωστήρα υπάρχει στην αλόη σε φυσική μορφή.

    Η αλόη περιέχει σημαντικά ένζυμα που ενεργοποιούν διαδικασίες στον οργανισμό. Η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες για την καλύτερη πέψη τους και η Λιπάση διευκολύνει την διάσπαση και απορρόφηση του λίπους. Γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι που πίνουν αλόη κάνουν καλύτερη χώνευση. Επίσης η λιπάση απομακρύνει τα τριγλυκερίδια από τα τριχοειδή αγγεία. Η Φωσφοκινάση έχει σαν προορισμό της να μεταφέρει φώσφορο και βοηθάει στην επιδιόρθωση των μυών. Η κρεατινίνη δίνει ενέργεια στους μύες και μειώνει την κόπωση. Η καταλάση αποτρέπει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών (δηλαδή της σκουριάς τους οργανισμού).

    Στον χυμό της Αλόης βρίσκονται σε μικρές ποσότητες συστατικά που λέγονται Ανθρακινόνες. Οι Ανθρακινόνες έχουν αναλγητικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές, αντιιικές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόκειται για συστατικά που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε μύκητες, βακτηρίδια και ιούς.

    Σημαντική ανθρακινόνη είναι η αλοϊνη που είναι υπεύθυνη για την εξυγίανση του εντέρου, τη δημιουργία σωστών συσπάσεων και έχει ήπια καθαρτική δράση.

    Επιδημιολογική Ιαπωνική Έρευνα έδειξε ότι η Αλόη εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων. Επίσης μελέτες έδειξαν ότι η Αλοϊνη είχε άμεση δράση κατά των όγκων, ενώ η Αλόη Εμοδίνη είχε σαφή κυτταροστατική δράση σε ορισμένα λευχαιμικά κύτταρα»

    Επίσης: Μπαρμαλοϊνη, Ισομπαρμαλοϊνη, Ανθρανόλη, Ανθρακίνη, Ρεσιστανόλη, Αλοϊνικό οξύ, Χρυσοφανικό οξύ.

    Η αλόη περιέχει στεροειδή, δηλαδή τύπο φυσικής κορτιζόνης, χωρίς καμία από τις παρενέργειες της χημικής κορτιζόνης, γι’ αυτό έχει πολύ καλό αποτέλεσμα ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού, αλλά και βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης περιέχει Λιπαρά οξέα τα οποία και αυτά βοηθούν στο να έρθει η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στις φυσιολογικές τιμές.

    Η αλόη περιέχει Γλυκοζαμίνη. Θεωρείται αναμφισβήτητα αποτελεσματική στην προστασία των χόνδρων των αρθρώσεων καθώς αποτελεί την λιπαντική τους ουσία. Γι’ αυτό το λόγο η αλόη βοηθάει στην γρήγορα ανακούφιση των αρθριτικών και την αναστροφή της νόσου.

    Η αλόη περιέχει Γαλακτοζαμίνη η οποία είναι συστατικό της χονδροϊτίνης. Η χονδροϊτίνη είναι η ουσία που προστατεύει και αναπλάθει τους χόνδρους των αρθρώσεων. Σε συνεργασία με τη Γλυκοζαμίνη βοηθάνε στην αρθρίτιδα.


    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ !!!!!

Share This Page