Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 00:00

Οι σκύλοι του Michael Vick

Όταν ο Michael Vick συνελήφθη, έγινε πρωτοσέλιδο ο ίδιος αλλά και τα πιτμπουλ που είχε στην κατοχή του.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι έγινε μετά και ένα νέο βιβλίο έρχεται να αποκαλύψει την συγκλονιστική αυτή ιστορία. Το ενδιαφέρον στην ιστορία του Michael Vick, δεν είναι μόνο να παρατηρεί κανείς το πώς ένας διάσημος και ένας από τους πιο έξυπνους και πλούσιους ποδοσφαιριστές, καταστράφηκε , χάνοντας συμβόλαια εκατομμυρίων και μεγάλους χορηγούς αλλά και να παρακολουθεί την πορεία των σκύλων.

Ο Jonny Justice, ένα μαυρόασπρο πιτμπουλ, βρίσκεται ξαπλωμένο στη κουβέρτα του και έχει τα μάτια του καρφωμένα σε ένα νεαρό αγόρι που προσπαθεί να διαβάσει δυνατά από ένα βιβλίο. Τα παιδιά που δεν νιώθουν άνετα να διαβάζουν δυνατά μπροστά σε άλλα παιδιά στην τάξη τους, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όταν έχουν ένα σκύλο κοντά τους. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στην Καλιφόρνια, όπου εκπαιδευμένοι σκύλοι κάθονται ήσυχοι και με υπομονή κοιτούν το βιβλίο, σαν να παρακολουθούν την ιστορία που ακούν.

Ο συγγραφέας του βιβλίου που γράφτηκε για τους σκύλους του Vick, Jim Corant, έκπληκτος διάβασε μια σύντομη γραμμή ειδήσεων, που ανέφερε πως μερικοί από τους σκύλους που κατασχέθηκαν, προορίζονταν για υιοθεσία. Προσπάθησε τότε να καταλάβει τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει.

O Gorant, μετά από εκτεταμένη έρευνα, κατάφερε και έγραψε όλη την ιστορία της σύλληψης του Michael Vick. Το βιβλίο του, λέγεται The Lost Dogs. Ευτυχώς όπως αποδείχθηκε για τον Jonny και τους άλλους σκύλους που κατασχέθηκαν, ο Gorant δεν ήταν ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για να εξελιχθεί θετικά η ιστορία αυτή αλλά και για το μέλλον των σκύλων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό – Bad Rap - που περιέθαλψε τους σκύλους αυτούς, στο παρελθόν τα κυνοκομεία ενθαρρύνονταν να κάνουν ευθανασία σε όλα τα σκυλιά των κυνομαχιών, γιατί θεωρούσαν πως θα είναι επικίνδυνα ζώα, χωρίς δυνατότητα ελέγχου. Τα αποκαλούσαν «σκουπίδια των κυνοκομείων», αφού έπαιρναν τον χώρο που ήταν κλεισμένος για άλλους σκύλους. Έτσι οι σκύλοι αυτοί ήταν ανεπιθύμητοι από όλους, από αυτούς που τους εκμεταλλεύονταν με σκοπό το κέρδος, αλλά και από όσους ήθελαν να αυτοαποκαλούνται φίλοι των ζώων.

Στην περίπτωση των 51 σκύλων του Michael Vick, όλα άλλαξαν. Μία ομάδα στήθηκε από την ASPCA σε συνεργασία με τον οργανισμό Bad Rap, με σκοπό να γίνει έλεγχος και εκτίμηση χαρακτήρα  σε κάθε ένα σκύλο ξεχωριστά, σαν άτομο. Και ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν πως μόνο το 10% των ζώων θα κατάφερναν να περάσουν τα σκληρά τεστ, τελικά αποδείχθηκε πως όλα πλην ενός πολύ επιθετικού που χρησιμοποιούνταν απερίσκεπτα για εκτροφή, κατάφεραν να περάσουν τα τεστ. Δυστυχώς για την άτυχη σκυλίτσα δεν υπήρχε ελπίδα, όπως και για τα δύο που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο στον χώρο του Michael Vick.

Iggy, Audie, Grace, Zippy, Jhumpa Jones, Hector, Ernie, Uba, Jonny Justice, Frodo, Teddles, Zippy Dawg, Leo, είναι μόνο λίγα από τα ονόματα των σκύλων που διασώθηκαν από τις κυνομαχίες και ζουν πλέον ευτυχισμένα με τους ιδιοκτήτες τους, ή σε φιλικά προς τα pitbull κυνοκομεία, έχοντας περάσει όχι μόνο την απίστευτη κακοποίηση του προηγούμενου ιδιοκτήτη τους, αλλά και την μετέπειτα ταλαιπωρία από τα σκληρά τεστ που θα «αποφάσιζαν» για την πορεία της ζωής τους. Στο blog των σκύλων του Vick, vickdogsblog.blogspot.com, οι σκύλοι γράφουν νέα από τη νέα τους ζωή, δίνοντας ένα δυνατό παράδειγμα σε όλους και αποδεικνύοντας πως ακόμα και τα τόσο καλά εκπαιδευμένα για να είναι επιθετικά pitbull, μπορούν να ζήσουν σαν κατοικίδια.

Οι πραγματικοί φίλοι των pitbull και πιο συγκεκριμένα όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Vick, είναι εξαγριωμένοι με την στάση του οργανισμού PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), που υποστηρίζει την ευθανασία όλων των σκύλων της φυλής και πιο συγκεκριμένα όσων προέρχονται από κυνομαχίες. Θα σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα pitbull, όταν σταματήσετε να εκτρέφετε, δηλώνουν. Πρόσφατα, ανακοίνωσαν πως οι σκύλοι αυτοί είναι όλοι νεκροί και αν δεν είναι νεκροί, τότε είναι αδέσποτοι. Τα γεγονότα όμως έρχονται να τους διαψεύσουν.

Τα pitbull αυτά έμειναν για μήνες μέσα στα κυνοκομεία, ισοπεδώθηκε τελείως ο χαρακτήρας τους, ήταν επιφυλακτικά απέναντι σε κάθε κίνηση και άνθρωπο και μετά έπρεπε να περάσουν τα τεστ χαρακτήρα. Προς έκπληξη όλων, τα 16 πρώτα σκυλιά μπορούσαν άμεσα να μεταφερθούν για προσωρινή φιλοξενία σε οικογένειες, με σκοπό την παρακολούθηση πριν την υιοθεσία, 30 μεταφέρθηκαν σε κυνοκομεία, ενώ δύο μπορούσαν να εκπαιδευτούν για την αστυνομία.

Σήμερα έχουν αφήσει όλοι πίσω το παρελθόν τους. Οι 28 σκύλοι έχουν υιοθετηθεί, κάποιοι πέθαναν από ασθένειες, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ξεκινήσει τη νέα ζωή τους στον οργανισμό Best Friends και αναζητούν ακόμα οικογένειες.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pitbull-Rescue.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγές:
https://www.badrap.org
https://www.bestfriends.org
https://vickdogsblog.blogspot.com
https://www.bestfriends.org/slideshows/vickdogsgk/index.html