Δευτέρα, 08 Απριλίου 2002 06:00

Αγρια ζώα στη ζούγκλα της Αθήνας

Η εισαγωγή και πώληση αγρίων ζώων και πουλιών, όπως είναι γνωστόν, απαγορεύεται στη χώρα μας, με μια σειρά από νόμους, διατάξεις και διεθνείς συμβάσεις που η ελληνική Βουλή έχει κυρώσει. Για την Εμμανουέλ Μπεάρ, τη Γαλλίδα καλλονή της ταινίας «Οκτώ γυναίκες», πήγαν οι φωτογράφοι στον «Απόλλωνα», αλλά τα μισά από τα φλας άστραψαν για τη φοβερή και τρομερή γιαγιά της! Η οποία, στα 99 της, θαλερή και πολυλογού, έκλεψε την παράσταση με τα άπταιστα ελληνικά της - Πολίτισσα γαρ. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της, με το φορητό της Τσιουάουα παραμάσχαλα, κέρδισε επάξια μια περίοπτη θέση στη σημερινή μας σελίδα!Ωστόσο, όχι μόνο υπάρχουν - στο κέντρο της Αθήνας, μάλιστα! - τέτοια καταστήματα, όχι μόνο πουλάνε ανεμπόδιστα (και αφορολόγητα) τέτοια είδη ζώων και πουλιών, αλλά διαφημίζονται και από την τηλεόραση (στα δελτία ειδήσεων και σε σίριαλ).

Μας γράφει σχετικά η αναγνώστριά μας κυρία Μαρίνα Λυμπεροπούλου:

Ακούγοντας στα κανάλια (στις ειδήσεις) για το καγκουρό που δραπέτευσε από το pet shop που το είχε προς πώληση, θεώρησα σωστό να σας ενημερώσω πως θα ήταν σωστό να διευκρινιστεί πως το καγκουρό, και γενικότερα τα άγρια ζώα, όπως φίδια κ.λπ., θα πρέπει να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και να μην πωλούνται σε μαγαζιά μέσα στην πόλη. Το ζωάκι είναι τριών μηνών και αντί να βρίσκεται εκεί που του ορίζει η φύση, βρίσκεται στο βουνό μέσα στη βροχή.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην Καισαριανή «διαφημίστηκε» μέσω των καναλιών, ενώ θα έπρεπε να κατακρίνεται η πώληση άγριων ζώων, όπως και γενικότερα η πώληση ζώων μέσα σε μαγαζιά. Θέλω να σας ενημερώσω επίσης πως οι συνθήκες μέσα στα pet shops είναι τραγικές για τα ζώα και ζουν μέσα σε γυάλινα κλουβιά μέχρι τους 6-7 μήνες της ζωής τους. Από αυτή την ηλικία και μετά, αν δεν έχουν πωληθεί, καταλήγουν στους δρόμους ή τα στέλνουν για πειραματόζωα, έχοντας ήδη πάρα πολλά προβλήματα υγείας λόγω των συνθηκών όπου μεγάλωσαν.

Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια άκρη στα διάφορα θέματα με τα ζώα, τα οποία είναι πάρα πολλά. Πολλοί σύλλογοι κάνουν πάρα πολλές προσπάθειες για να καλυτερεύσει η κατάσταση και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, όμως για να υπάρχει αποτέλεσμα, πιστεύω πως πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, θα ήθελα όμως πάρα πολύ να θιχτεί σαν θέμα το παραπάνω και να ερευνήσετε την κατάσταση ή να προωθήσετε το e-mail για να βρεθεί μια άκρη.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2002