Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 17:26

Βιομηχανία Θανάτωσης Αδέσποτων Ζώων

Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/2/2013 Βιομηχανία Θανάτωσης Αδέσποτων Ζώων Προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί τροπολογία του πρόσφατου νόμου 4039/2012 με την οποία επιδιώκει να θεσμοθετήσει  την εξόντωση των αδέσποτων ζώων.Πρωτεύων στόχος της τροπολογίας είναι να καταστήσει την θανάτωση των αδέσποτων ζώων επικερδή.
.
Καταργεί τον προηγούμενο σαφή ορισμό του επικίνδυνου ζώου ως αυτού που"αποδεδειγμένα εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα....." και να τον αντικαθιστά με την άκρως αόριστη και γενική περιγραφή ως αυτού που "εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα..."

Μετά  την σκοπούμενη παράλειψη των ασφαλιστικών δικλείδων της   "αποδεδειγμένα απρόκλητης και έντονης  επιθετικής συμπεριφοράς " ο όρος "επικίνδυνο ζώο" καταλαμβάνει πλέον αδιακρίτως το σύνολο των ζώων συντροφιάς.

Ο παράλογος φόβος μιας μερίδας ανθρώπων που φοβούνται έτσι και αλλιώς τα ζώα και η πρόθεση κάποιων δήμων να απαλλαγούν από τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους, σε συνδυασμό με την διεστραμμένη επιχειρηματικότητα προωθούν μια τροπολογία που θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων ανυπεράσπιστων και φιλικών ζώων.

Με συνοπτικές διαδικασίες, όποια ζώα κρίνονται επικίνδυνα αφού αποθηκευτούν για r15 μέρες σε ακατάλληλα κυνοκομεία χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ θα θανατώνονται και θα αποτεφρώνονται στους αποτεφρωτήρες ιδίας χρηματοδότησης(ΕΣΠΑ)

Η δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να παραδώσουν το υποτιθέμενο επικίνδυνο ζώο σε φιλοζωικό σωματείο, για να μην θανατωθεί, είναι προσχηματική και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια διότι, ως γνωστό, ο αριθμός των ζώων που μπορεί να αναλάβει ένα σωματείο είναι περιορισμένος και επιπλέον, ενεργά φιλοζωικά σωματεία δεν υπάρχουν σε κάθε δήμο της χώρας.

Έχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα απόσπασης κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για υποτιθέμενα προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων των αδέσποτων που δεν έγιναν ποτέ (12 εκατομμύρια ευρώ το 2004), το Υπουργείο δημιουργεί τώρα νέα πηγή εσόδων για επιλεγμένους δήμους οργανώνοντας την θανάτωση και την αποτέφρωση των αδέσποτων ζώων.

Παρόμοιες εφιαλτικές πρακτικές κατέγραψαν κα κατήγγειλαν παρουσία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσποδνίας (ΠΦΟ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, οι Φιλοζωικές Ομοσπονδίες Ρουμανίας και Βουλγαρίας καθώς και κλιμάκιο των Κτηνιάτρων Χωρίς Σύνορα απο τη Γερμανία που επέστρεψε απο την Ουκρανία.Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν τη διαφθορά που παρατηρείται σε Δήμους και συνδέσμους Δήμων γύρω απο τη  διαχείριση των αδεσπότων ζώων και στοιχειοθέτησαν πλήρως την ύπαρξη και την ανήθικη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων θανάτωσης των ζώων με σκοπό το κέρδος.

Το 2012 στη διαβούλευση για το σύνολο του Νόμου 4039, το Υπουργείο αγνόησε τα σχόλια των φιλοζωικών φορέων, υποβιβάζοντας την όλη διαδικασία της διαβούλευσης σε επικοινωνιακό παιχνίδι.Τώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ενα χρόνο και υπό άλλη Κυβέρνηση, το ίδιο Υπουργείο προωθεί αλλαγές στο νόμο, που καμμία σχέση δεν έχουν με προστασία των ζώων παρά μόνο με προώθηση συγκεκριμένων  οικονομικών συμφερόντων.

Αυτή τη φορά αρνηθήκαμε να παίξουμε το πολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι του Υπουργείου και των συν αυτό φορέων, που έχουν καταστήσει τη διαβούλευση κοινωνικό δίκτυο άναρθρων κραυγών.

Λύσεις για την σταδιακή μείωση των αριθμών των αδέσποτων υπάρχουν, εφαρμόζονται επιτυχώς στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν κατατεθεί προτάσεις επανειλημμένως από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία(Π.Φ.Ο). Είναι λύσεις που δεν κοστίζουν,δεν ευνοούν εμπλεκόμενες συντεχνίες και σίγουρα δεν προτίθενται να μετατρέψουν την χώρα σε Νταχαου αδέσποτων ζώων.


Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ( Π.Φ.Ο)