Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 18:23

ΦΙΛΟΖΩΟΙ από όλη την Ευρώπη διαμαρτυρήθηκαν με αφορμή τη Eurovision

Διεθνώς ρεζίλι για τα αδέσποτα Τα... σημεία και τα τέρατα είδαν πριν δουν τα «τέρατα» και τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, οι άνθρωποι που άρχισαν να φτάνουν από νωρίς χθες το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσουν το διαγωνισμό της Eurovision. Ακτιβίστρια εν δράσει έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο

Ακτιβιστές φιλόζωοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ολλανδία, Αγγλία, Ελλάδα, κ.ά.) τους... υποδέχθηκαν για να τους γνωστοποιήσουν τι συμβαίνει στα αδέσποτα της Ελλάδας και να τους ζητήσουν τη δική τους βοήθεια.

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες των ζώων που πρωταγωνίστησαν στα πλακάτ τους και ξένισαν -κυρίως όσους ήθελαν να πουλήσουν ελληνικές σημαίες και άλλα αντικείμενα- δεν έδειχναν τίποτα περισσότερο από όσα βλέπουμε όλοι καθημερινά στους δρόμους. Μαζί με αυτά μοίρασαν και φυλλάδια μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, για να μιλήσουν για τα «ζώα που δεν έχουν φωνή», όπως έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πλακάτ.

Ο νόμος

Μίλησαν για τον εχθροζωικό νόμο (3170/2003) που αφορά τα ζώα συντροφιάς, για τις φόλες, την εγκατάλειψη, αλλά και τις φήμες που τους θέλουν να μη στέλνουν τα ζώα για υιοθεσία στο εξωτερικό, αλλά για «πειραματόζωα»! Και παρά τις αντιδράσεις ελαχίστων, η σιωπηλή διαμαρτυρία τους κέρδισε τα βλέμματα του κοινού της Eurovision, κυρίως των ξένων που είχαν ταξιδέψει από άλλες χώρες της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Και γι' αυτούς που θα συνεχίσουν να στρουθοκαμηλίζουν, ένα πράγμα να ξέρουν. Μόνο κάποιος που αγαπά αυτή τη χώρα θέλει να προοδεύσει. Και μπορεί να είναι και αλλοδαπός.

Τα πανό με τις σοκαριστικές φωτογραφίες είναι πολύ πιο ανώδυνα από αυτά που είδε και κατήγγειλε στην «Ε» αναγνώστρια στον Εθνικό Κήπο την περασμένη Τρίτη, στο πρώτο πάρτι της Eurovision, στο Ζάππειο. «Πάπιες χωρίς νερό και φαγητό. Να τρώγονται μεταξύ τους, δίπλα σε πάπιες μισοφαγωμένες... Γαϊδουράκια με σπασμένα πόδια. Ζώα σκελετωμένα, πεινασμένα, χωρίς νερό. Αρρωστα. Σε άθλια κατάσταση», περιγράφει. Και όπως της είπαν οι αρμόδιοι, «οι κτηνίατροι που τα εξετάζουν από το τηλέφωνο έχουν δώσει ρητές εντολές: "θα τρώνε 50 γραμμ. τροφή (το ζώο) μαζί με αλάτι πάντα", για να πίνουν νερό και να μην πεινούν», μας καταγγέλλει.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/05/2006