Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 18:16

Ακτιβιστές στην Ισπανία απελευθέρωσαν 15.000 βιζόν

Associated Press Οι χιλιάδες δραπέτες αντικρύζουν για πρώτη φορά το φυσικό περιβάλλον ΜαδρίτηΑκτιβιστές εισέβαλαν σε τρία εκτροφεία βιζόν στην Ισπανία και απελευθέρωσαν 15.000 από τα πολύτιμα, χνουδωτά ζώα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι δραπέτες θεωρούνται καταδικασμένοι, καθώς μεγάλωσαν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και δεν έχουν μάθει να κυνηγούν για την τροφή τους.

Οι εισβολείς -πιθανότατα ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων- έδρασαν τη νύχτα του Σαββάτου σε τρεις πόλεις της Γαλικίας, όπου λειτουργούν συνολικά περίπου 80 εκτροφεία.

Η επιχείρηση ήταν καλά οργανωμένη, καθώς οι ακτιβιστές στήριξαν ξύλινες σανίδες στους τοίχους για να βοηθήσουν τα ζώα να αποδράσουν και έριξαν ψάρια έξω από τους φράχτες ως δόλωμα που τα δελέασε να τρέξουν.

«Δεν επρόκειτο για φάρσα. Ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο» δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στην πόλη Μουρός.

Από τη φάρμα του Μουρός απέδρασαν 5.000 βιζόν, γνωστά και ως μινκ ή λουτρεόλες. Περίπου 2.000 πέρασαν τον εξωτερικό φράχτη του εκτροφείου. Στην πόλη του Όζα ντος Ρίος, 11.000 λουτρεόλες το έσκασαν από τα κλουβιά και οι μισές κατάφεραν να βγουν από τις εγκαταστάσεις του εκτροφείου.

«Η δουλειά 20 χρόνων για τη δημιουργία ενός προϊόντος ανώτερης ποιότητας καταστράφηκαν» σχολίασε η ιδιοκτήτρια της φάρμας. Τόνισε ότι τα βιζόν που κατάφεραν να αποδράσουν θα πεθάνουν από ασιτία, καθώς δεν ξέρουν πώς να κυνηγούν ή να ψαρεύουν.

Η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να μην προσπαθήσουν να πιάσουν μόνοι τους τους δραπέτες γιατί δαγκώνουν.

Στην Ισπανία εκτρέφονται περίπου 400.000 λουτρεόλες το χρόνο, από τις οποίες το 80% στην περιοχή της Γαλικίας, εκτιμά η ισπανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Fundacion Altarriba.

news.in.gr με πληροφορίες από Associated Press