Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 15:41

Λύκος, ο κυνηγημένος από τον άνθρωπο

Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2007 Κρεμασμένος σε δέντρο, βρέθηκε αρσενικός λύκος, στο όρος Βέρνο και στην περιοχή της Ζάζαρης, στο νομό Φλώρινας, από εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στις 06.02.2007, εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατά τη διάρκεια δράσης πεδίου για την καταγραφή ιχνών λύκων και παρουσία αρπακτικών πτηνών, στο μικρό ορεινό όγκο που περιβάλλει τη λίμνη Ζάζαρη και σχετικά κοντά στο Καταφύγιο του Λύκου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περιοχή Αγραπιδιάς, βρήκαν κρεμασμένο με καλώδιο χλοοκοπτικής μηχανής σε δέντρο, νεαρό αρσενικό λύκο. Ο λύκος έφερε τρία τραύματα από πυροβολισμό, ένα στο δεξί πίσω πόδι και δύο στην κοιλιακή χώρα. Στην περιοχή κοντά στο νεκρό ζώο βρέθηκαν φυσίγγια από κυνηγητικό όπλο, παρόλο που η περιοχή εντάσσεται στο Δίκτυο NATURA 2000 και παράλληλα αποτελεί Καταφύγιο ¶γριας Ζωής γεγονός και καθιστά απαγορευμένη κάθε κυνηγετική δραστηριότητα. (οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σκληρές)

Στην περιοχή η παρουσία του λύκου είναι έντονη και δυστυχώς από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί άλλα δύο περιστατικά θανάτου λύκων: ενός ανήλικου θηλυκού, το Νοέμβριο του 2006 και ενός νεαρού αρσενικού το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Image

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την παράνομη δραστηριότητα λαθροθήρων στην περιοχή.

Παρά τις έντονες προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής στο θέμα της αποδοχής και διαχείρισης των πληθυσμών του λύκου αλλά και τη λειτουργία του Καταφυγίου του Λύκου και του Κέντρου Ενημέρωσης για το Λύκο από το 2000, στην ίδια περιοχή, περιστατικά σαν αυτό μας επιστρέφουν δεκαετίες πίσω, όταν ο λύκος ήταν ταυτισμένος με το απόλυτο κακό, επικηρυγμένος και συχνά οι πρακτικές θανάτου του θύμιζαν κυνήγι μαγισσών.

Image

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και το Δασικό Κώδικα, από το 1969 απαγορεύεται η σύλληψη και η κατοχή του λύκου από ιδιώτη, ενώ η άρση της επικήρυξης και η απαγόρευση του φόνου του ισχύει από το 1991. Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ και ειδικά κάτω από τον 39ο παράλληλο λύκος χαρακτηρίζεται ως είδος προτεραιότητας για προστασία. Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος σύμφωνα με το Κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας.

Image

Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας ως σύμβολο της άγριας ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Βάσω Πετρίδου, Επικοινωνία/Ευαισθητοποίηση κοινού
τηλ. 2310 555920,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λάζαρος Γεωργιάδης, Βιολόγος, Υπεύθυνος δράσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
τηλ. 2386 0 41500, 6972640062,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.