Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2007 15:28

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Η επόμενη ημέρα

Η καταστροφή του εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενός από τα τελευταία δασικά οικοσυστήματα και από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της Αττικής, έχει άμεσες καταστρεπτικές επιπτώσεις και στην πλούσια ορνιθοπανίδα της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Πάρνηθα, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας (GR 124), φωλιάζει ποικιλία ειδών, όπως γερακίνες, σπίνοι, δρυοκολάπτες, κοτσύφια, παπαδίτσες, γεράκια ακόμη και φιδαετοί. Το πιο άτυχα ήταν τα πουλιά που αυτή την εποχή μεγάλωναν τα μικρά τους και τα οποία δεν ήταν ακόμη σε θέση να πετάξουν: νεοσσοί, φωλιές και βιότοποι έχουν πλέον καταστραφεί.

Πολλά από τα ενήλικα πουλιά που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους και να ξεφύγουν έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινές περιοχές, καθώς και στην πλευρά της Πάρνηθας που δεν έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Για αυτό το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία των περιοχών αυτών με σκοπό να διατηρηθούν τα πουλιά και η πανίδα που έχει διασωθεί.

Από αύριο, η αναδάσωση θα αρχίσει να ακούγεται ως η μοναδική λύση για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δασικών περιοχών. Ωστόσο, ο ενδεδειγμένος τρόπος αποκατάστασης ενός φυσικού δάσους, όπως αυτό της Πάρνηθας, είναι κατά κανόνα η φυσική αναγέννηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά από μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή, επιβάλλεται η εκπόνηση ειδικού σχεδίου διαχείρισης, βάσει του οποίου θα αποκατασταθεί η περιοχή.

Δυστυχώς, η καταστροφή του δάσους της Πάρνηθας είναι συνέπεια ενός πρωτοφανούς σε ένταση και έκταση καύσωνα. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πια εδώ. Σε ένα βαθμό μάλιστα έχει χαρακτήρα φαύλου κύκλου: οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εκείνες που διευκολύνουν την πυρκαγιά των δασών. Η καταστροφή των δασών με τη σειρά της εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα ανεβάζει τις θερμοκρασίες ακόμα υψηλότερα.

Είναι πλέον γεγονός ότι χάσαμε την ευκαιρία να προλάβουμε την έλευση της αλλαγής του κλίματος και ότι καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων όμως παραμένει ακόμη επιλογή μας με βάση τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε σαν συνειδητοί πολίτες και τον τρόπο ανάπτυξης που επιλέγουμε σαν Πολιτεία.

Γραφείο Επικοινωνίας ΕΟΕ
https://www.ornithologiki.gr