Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2007 20:32

Ψάχνουν στις στάχτες για ίχνη από ελάφια

Ελάφια της Πάρνηθας. Πόσα κατάφεραν να ξεφύγουν απο τις φλόγες είναι το μεγάλο ερωτηματικό που απασχολεί τους ειδικούς. Ο βασικός βιότοπος στον οποίο περνούν το καλοκαίρι τους καταστράφηκε. «ΕΙΤΕ ΤΑ ελάφια κατέβηκαν χαμηλότερα προς Θρακομακεδόνες, Τατόι, Βαρυμπόμπη, είτε κινήθηκαν βόρεια του εθνικού δρυμού προς τη Βοιωτία. Όπως και να έχει, ακόμα δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των ελαφιών που έχασαν την ζωή τους στην καταστροφή της Πάρνηθας», λέει στα ΝΕΑ ο κ. Παναγιώτης Λατσούδης, υπεύθυνος προγράμματος προστασίας ελαφιών του WWF Ελλάς.

Συμπληρώνει ότι «ακόμα και αν υιοθετήσουμε το θετικό σενάριο που θέλει τα περισσότερα από τα 400 έως 500 ελάφια της Πάρνηθας να κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η επόμενη ημέρα. Ο βασικός βιότοπος στον οποίο περνούν το καλοκαίρι τους καταστράφηκε. Ό,τι έχει απομείνει από πράσινο επαρκεί για την επιβίωση τόσων ελαφιών; Υπάρχει αρκετή τροφή; Εάν ξαφνικά εμφανιστούν τα ελάφια σε περιοχές με σπίτια τι θα γίνει; Ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες».

Όπως αναφέρει ο κ. Λατσούδης, «ήδη το δασαρχείο έχει ρίξει τροφή για τα ελάφια στον χώρο του εκτροφείου που λειτουργούσε εντός του εθνικού δρυμού και το οποίο δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Επίσης, έχει υπάρξει ήδη επαφή με επιστημονική επιτροπή από το εξωτερικό, τα μέλη της οποίας έχουν την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Οι επιστήμονες αυτοί αναμένονται ίσως και σήμερα». Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιούνταν καταγραφή των κόκκινων ελαφιών της Πάρνηθας, από εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF. «Το πανέμορφο αυτό θηλαστικό το συναντούσε κανείς σε όλη την έκταση του δρυμού», αναφέρει ο κ. Λατσούδης. «Τον χειμώνα κατέβαινε σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο για αναζήτηση τροφής. Το φθινόπωρο, που είναι και η περίοδος αναπαραγωγής του, οι φωνές των ενήλικων αρσενικών που καλούν τα θηλυκά ακούγονταν σε όλο το βουνό».

Μάλιστα, είχαν διατυπωθεί θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός του πληθυσμού των ελαφιών (400 έως 500 άτομα) ήταν υπερδιπλάσιος από εκείνον που θεωρητικά μπορούσε να φιλοξενήσει ο δρυμός.

Χρήστος Μανωλάς
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ