Παρασκευή, 02 Μαΐου 2008 15:16

Δελτίο Τύπου ANIMA. Ηλθε η εποχή των νεοσσών!

Αυτή την εποχή είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε.Προσοχή, όμως!Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο. Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω οδηγίες είναι πολύ χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ είναι σημαντική. Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές!Θα μας βρείτε όλο το 24ωρο στα τηλέφωνα:2109510075, 6972664675και στην ιστοσελίδα μας www.wild-anima.gr
Οδηγίες για αυτούς που βρίσκουν:

1. Νεοσσούς αρπακτικά

Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να βρεθούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι, συνήθως, δεν πρόκειται για εγκαταλελειµµένα µωρά αλλά απλώς για «άτακτα» που αποµακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι κάπου γύρω. Αν έχετε βρει ένα τέτοιο µωρό επιλέξετε ένα αρκετά ψηλό σηµείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετήστε το σε µια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί µε τρύπα ή καλάθι).Μετά πρέπει να παρακολουθήσετε το σούρουπο να δείτε αν επισκέπτονται το µωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η µέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποτίθεται ότι θέλετε να ασχοληθείτε. Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται µόνο µε ωµό κοτόπουλο κι όχι µε κιµά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από µια - δυο µέρες χρειάζονται υποχρεωτικά συµπληρώµατα (ασβέστιο κλπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, γι αυτό και σας συµβουλεύουµε να απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι κι ο µόνο τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.

2. Χελιδόνια – Σταχτάρες
Η τροφή επιλογής είναι ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να µαλακώσει. Εναλλακτικά µπορούµε να τα ταΐσουµε µερικές φορές µε ασπράδι βρασµένου αυγού. Οι σταχτάρες είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και µπορεί ένας ιδιώτης να ανταπεξέλθει στη διαδικασία, εφόσον φυσικά το θέλει. Είναι απαραίτητο να µη χαλάσουν τα φτερά τους και να µη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο µε συνεχώς καθαρό υπόβαθρο (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κλπ.). Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά το πουλί µπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέξτε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια 6ΕΗ και µακριά από αυτοκινητόδροµο και πετάξτε το πουλάκι µε δύναµη στον αέρα. Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθείτε ότι σταµατάει να τρώει µε όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόµα πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως µαζί µας. Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβληµα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτηµένα από τους γονείς απΆ ό,τι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό µέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί µια περιοχή µε χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα µωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγµατα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να µιµηθούν κι αυτά τα άλλα άτοµα του είδους τους.

3. Σπουργίτια και λοιπά σποροφάγα
Αυτά είναι τα πιο δύσκολα στο µεγάλωµα. Στο εµπόριο κυκλοφορούν, στα µεγάλα pet shop, σκευάσµατα σε µορφή σκόνης που γίνονται κρέµα και µε αυτά µπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιµοποιώντας σύριγγα. Το καλύτερο είναι να βρεθεί το σκεύασµα για ανατροφή σποροφάγων (καναρίνια κλπ.) αλλά συνήθως διατίθεται ένα αντίστοιχο για µωρά παπαγάλους (Exact). Εναλλακτική τροφή το ασπράδι αυγού. Αποφεύγουµε την ξηρά τροφή για γάτες αν και εναλλακτικά µπορούµε να τη χρησιµοποιήσουµε, επειδή είναι µεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

4. Κοτσυφάκια
Παρουσιάζουν µεγάλη θνησιµότητα. Μερικά µεγαλώνουν µια χαρά και άλλα ξαφνικά πεθαίνουν. Ταΐζονται εναλλάξ µε ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό και exact.

5. Δεκαοχτουράκια – περιστεράκια
Μεγαλώνουν µια χαρά µε exact. Πρέπει να γεµίζει 2-3 φορές τη µέρα ο πρόλοβός τους µε κρέµα.

6. Λοιπά (καρακαξάκια, κισσάκια, κουρουνάκια κ.α)
Γενικώς όλα τα εντοµοφάγα µωρά ταΐζονται µε ξηρά τροφή αναπτύξεως, µε την οποία µπορεί να ταϊστούν στην ανάγκη και µωρά αρπακτικά ή µωρά ερωδιοί.