Σάββατο, 10 Μαΐου 2008 14:58

«Κίνημα» τουριστών για τα αδέσποτα

Οι ξένοι επισκέπτες στην Κρήτη προσπαθούν να σώσουν κακοποιημένα ζώα Η Ανέτε ¶ντερσεν, ξεναγός από τη Δανία που εργάζεται στα Χανιά,δείχνει υπογραφές Δανών τουριστών που ζητούν καλύτερη μεταχείριση για τα ζώα «Οι τουρίστες βάζουν τα κλάματα όταν βλέπουν σκυλιά και γάτες σκοτωμένα από αυτοκίνητα στην Εθνική ή όταν σε επισκέψεις σε ορεινά χωριά βλέπουν τα σκυλιά δεμένα χωρίς φαγητό και νερό». Η Ανέτε ¶ντερσεν από τη Δανία εργάζεται ως ξεναγός στην Κρήτη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πολύ συχνά γίνεται αποδέκτης των παραπόνων- ειδικά των Σκανδιναβών τουριστών- για την εικόνα των ζώων που αντικρύζουν στις ξεναγήσεις τους. Οι περισσότεροι, μάλιστα, υπογράφουν σε έντυπα διαμαρτυρίας, περιγράφουν στο Διαδίκτυο την εμπειρία τους και βομβαρδίζουν με e-mail δήμους και φορείς των Χανίων. «Ερχόμαστε στην Κρήτη διακοπές εδώ και πολλά χρόνια γιατί την αγαπάμε, αλλά δυστυχώς μια εικόνα που συναντάμε συχνά σε χωριά μάς στενοχωρεί. Βλέπουμε ένα σκυλί να ζει μέσα σε ένα βαρέλι, χωρίς φαγητό και νερό, να είναι σκελετωμένο και σε άθλια κατάσταση» λένε στα «ΝΕΑ» η Μπριγκίτε και ο Πίτερ Ρουκ από τη Γερμανία. Το ζευγάρι έχει υιοθετήσει τέσσερα αδέσποτα σκυλιά από την Κρήτη κατά τα χρόνια που την επισκέπτεται.

Το ζήτημα της προστασίας και της φροντίδας των αδέσποτων ζώων έχει τεθεί στις τοπικές αρχές, τόσο από τουριστικά γραφεία όσο και τους ξενοδόχους. Ήδη με πρωτοβουλία ξεναγών έχει αρχίσει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν υπογραφές από τουρίστες που ζητούν να ληφθούν μέτρα φροντίδας για τα ζώα στην Κρήτη, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει τον ξένο Τύπο και sites του Διαδικτύου στις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Αγγλία.

Image
Η οικογένεια Ρουκ από τη Γερμανία έχει υιοθετήσει
4 αδέσποτα σκυλιά τα χρόνια που επισκέπτεται την Κρήτη

Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια, τα προϊόντα και ο καλός καιρός που πρέπει να απασχολούν τους Έλληνες σε σχέση με τους τουρίστες, αλλά και οι συνθήκες ζωής των ζώων» λέει η κ. ¶ντερσεν.

Το θέμα των αδέσποτων έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την Τοπική Ένωση Δήμων Χανίων. Σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους των Χανίων προσπαθεί να προωθήσει την κατασκευή και λειτουργία πάρκου ζώων, όπου τα αδέσποτα θα συγκεντρώνονται, θα τους παρέχεται σίτιση και περίθαλψη και θα μπορούν να υιοθετηθούν από οικογένειες. Ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας δήμος των Χανίων δεν φαίνεται διατεθειμένος να φιλοξενήσει ένα τέτοιο πάρκο.

Ο γραμματέας της ΤΕΔΚ, Γιάννης Κοτσιφάκης, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ επιζήμια για τον Νομό Χανίων και τον τουρισμό. Όπως σημείωσε, οι μαρτυρίες των ξένων επισκεπτών και οι εικόνες ντροπής με βασανισμένα ή και σκοτωμένα ζώα κάνουν τον γύρο του κόσμου και δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση.

Κατακραυγή

ΝΤΡΟΠΗ για τη χώρα μας αποτελούν τα συχνά περιστατικά κακομεταχείρισης ζώων που ολοένα και αυξάνονται. Γεγονός που την εκθέτει διεθνώς και την κάνει στόχο υποτιμητικών σχολίων από ξένες φιλοζωικές οργανώσεις και προσωπικότητες.

ΤΑ τελευταία χρόνια πολλές- ελληνικές και ξένες- οργανώσεις προστασίας των ζώων έχουν κάνει βαριές καταγγελίες, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

ΑΡΧΙΚΑ οι καταγγελίες αφορούσαν τη λειτουργία των σφαγείων που χαρακτηριζόταν απαράδεκτη και προκάλεσε την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν όμως μόνον η αρχή...

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ελληνικές πρεσβείες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Αγγλία, είχαν κατακλυστεί με ηλεκτρονικά μηνύματα και γράμματα με τα οποία καταγγελλόταν η πολιτική της χώρας μας στην αντιμετώπιση των ζώων.

ΤΩΡΑ έχουμε νέα έξαρση των καταγγελιών με αφορμή τα όσα απαράδεκτα παρατηρούνται σε περιοχές των Χανίων με τα αδέσποτα σκυλιά.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ τουρίστες έχουν πλημμυρίσει το Ίντερνετ με καταγγελίες και παράπονα προς φορείς του Νομού Χανίων για τη μεταχείριση που βλέπουν με ίδια τα μάτια τους να επιφυλάσσεται στα σκυλιά. ΠΑΡΑ τη διεθνή κατακραυγή, τίποτε δεν αλλάζει στη νοοτροπία των αρμοδίων: Κάθε φορά που γίνονται καταγγελίες, το υπουργείο περιορίζεται σε φραστική καταδίκη των περιστατικών κακομεταχείρισης ζώων και διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν μέτρα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν γίνεται το παραμικρό. Ακόμα και ο νόμος που ψηφίστηκε μετά τον σάλο που προκλήθηκε το 2004 από τη μαζική εξόντωση αδέσποτων σκύλων στο Ζάππειο, και μεταξύ άλλων προβλέπει την τοποθέτηση μικροτσίπ στα ζώα, δεν εφαρμόζεται.

Η αντιμετώπιση των ζώων αποτελεί δείκτη πολιτισμού. Αυτό φαίνεται πως το ξεχνούν οι αρμόδιοι. Αλλά δυστυχώς και κάποιοι συμπολίτες μας.

Image
Έχει περιθάλψει πάνω από 10.000 ζώα

ΣΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ που ζει στα Χανιά έχει περιθάλψει πάνω από 10.000 αδέσποτα ζώα. Πέντε χιλιάδες από αυτά φρόντισε να υιοθετηθούν ανά την Ευρώπη. Η κ. Σίλκι Βρόμπελ (φωτό κάτω), πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των ζώων και γι΄ αυτό τιμήθηκε με μετάλλιο πρόσφατα από τη γερμανική κυβέρνηση.

Δημιούργησε δύο πρόχειρα κυνοκομεία όπου παρέχει φαγητό και περίθαλψη στα ζώα, φρόντισε να γίνουν στειρώσεις και όλα αυτά με δικά της μέσα και μοναδική ενίσχυση ορισμένων φιλόζωων.ΤΑ ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.