Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 19:00

Αρκούδα νεκρή με 9 σφαίρες

Θεσσαλονίκη, 04.08.08 Η δεύτερη νεκρή αρκούδα σε διάστημα ενός μήνα στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στην είσοδο του Δ.Δ. Βροντερού του Δήμου Πρεσπών το ξημέρωμα του Σαββάτου 2/8/08.Τα αποτελέσματα της επιτόπιας νεκροψίας έδειξαν ότι η νεαρή αρσενική αρκούδα (ηλικίας 5-6 ετών) δέχθηκε εννιά σφαίρες αριστερά και πίσω στο σώμα της. Τη σημάδεψαν από απόσταση 50 μέτρων και μόλις λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Αυτό μάλλον πλήρωσε η νεαρή αρκούδα, ότι δηλαδή δεν ήταν η πρώτη φορά που πλησίασε τον κατοικημένο οικισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι οργισμένοι από τις ζημιές που δέχεται το κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο και καταγγέλλουν τον ΕΛ.Γ.Α. για εμπαιγμό και έλλειψη αποζημιώσεων, ενώ ο ΕΛ.Γ.Α. δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα για αποζημίωση, την τελευταία περίοδο.

Η περιοχή των Πρεσπών εκτός από μεθόρια αποτελεί και τον μοναδικό κατοικημένο Εθνικό Δρυμό της χώρας γεγονός που την κάνει περισσότερο σημαντική και τους κατοίκους της πολίτες που χρίζουν ιδιαίτερης κρατικής μέριμνας καθώς αποτελούν τους θεματοφύλακες των πολύτιμων εθνικών φυσικών πόρων αλλά και πολλών σπάνιων ειδών με πιο απειλούμενη την αρκούδα.

Να τονίσουμε ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 200 άτομα (ελάχιστος πληθυσμός). Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Σύγκρουση Ανθρώπου και Αρκούδας
Αναγνωρίζοντας πως κάθε ζημιά από αρκούδα, αλλά και από άλλα άγρια είδη ή φυσική αιτία αποτελεί μια σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει εδώ και 15 χρόνια για την εφαρμογή και τη διαρκή βελτίωση του συστήματος των αποζημιώσεων από τον αρμόδιο φορέα, τον Ε.Λ.Γ.Α. (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις).

Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν τόσο στα ποσοστά των αποζημιώσεων που ξεπερνούν το 90% των ζημιών που δηλώνονται, όσο και στο χρόνο καταβολής της αποζημίωσης που δυστυχώς συχνά ξεπερνά και τον ένα χρόνο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Περισσότερο βέβαια επιμένουμε στην πολιτική της πρόληψης και την εφαρμογή συγκεκριμένων Γεωργοπεριβαλλοντικών Μέτρων (π.χ. εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και εκτ`ροφή ελληνικών ποιμενικών σκύλων) για την πρόληψη των ζημιών που προκαλεί η καφέ αρκούδα και επομένως για τη μείωση των φόνων του είδους από τον άνθρωπο. Η ελλιπής και σχεδόν ανύπαρκτη υλοποίηση των μέτρων αυτών στο πλαίσιο του Έγγραφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΠΑΑ του 3ου ΚΠΣ ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου.

Συμπερασματικά λοιπόν και παρά τα όποια προβλήματα, σήμερα, υπάρχουν οι δυνατότητες για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας. Η πολιτική των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αφορά την παράλληλη προστασία αρκούδας και ανθρώπου ή διαφορετικά την αναγνώριση των αναγκών και την αποδοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ήπιας μορφής των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές εξάπλωσης της αρκούδας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στις κυρίες Σ. Ζουζέλη, δημοσιογράφο, και Ε. Κουτσερή, βιολόγο, που μας ειδοποίησαν για το περιστατικό.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972640062, Βάσω Πετρίδου, 6937422537