Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 22:36

Παράνομο εκτροφείο-κολαστήριο στα Δερβενοχώρια-Σώθηκαν 54 σκυλιά

Ζούσαν όλα μαζί σε κοντέινερ και μεγάλα ψυγεία Με συντονισμένες προσπάθειες εθελοντών φιλόζωων, φιλοζωικών σωματείων και τη συνδρομή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, 54 σκυλιά σώθηκαν από τις κακουχίες στις οποίες τα υπέβαλαν οι ιδοκτήτες παράνομου εκτροφείου, στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Το ζευγάρι διατηρούσε το παράνομο εκτροφείο στην αυλή της εξοχικής κατοικίας τους, όπου βρέθηκαν τα 54 κακόμοιρα ζώα να ζουν κλεισμένα σε κοντέινερ και ψυγεία, μέσα στη βρώμα, τη δυσωδία και τις ακαθαρσίες τους, υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς καμμία κτηνιατρική παρακολούθηση.


Όλα καθαρόαιμα σκυλιά, (shih tzu, yorkshire terrier, chow chow, beagle, και spitz), εκτρέφονταν με μοναδικό σκοπό το οικονομικό κέρδος μέσω της παράνομης διάθεσης των κουταβιών, προς πώληση, στην Ελληνική αγορά.

Τα σκυλιά, στο σύνολό τους, πάσχουν από σοβαρά δερματικά προβλήματα, σαρκοκοπτική ψωρίαση και πυώδη δερματίτιδα, με σοβαρές πληγές στο δέρμα και κνησμό, χωρίς τρίχωμα σε μεγάλες επιφάνειες, με τσίμπλες στα μάτια, πολλά δε έχουν χάσει το μάτι τους χωρίς να έχει γίνει συρραφή, κάποια είναι τυφλά από τα δύο μάτια, ενώ υπάρχει υποψία ερλίχειας και λεϊσμανίασης, και δύο είναι ημιπαράλυτα – γεγονός που συνιστά ποινικό αδίκημα.
Μέσα σε αυτά υπάρχουν ζώα σε εγκυμοσύνη, δύο απ’τα οποία είναι yorkshire, που η ιδιοκτήτρια προσπάθησε να αποκρύψει κατά την διάσωση, προκειμένου να συνεχίσει την παράνομη εκτροφή και να διαθέσει τα κουτάβια προς πώληση.

Από τα 54 στο σύνολο σκυλιά, τα 35 φιλοξενούνται σε πανσιόν ή κτηνιάτρους, υπό την επίβλεψη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, 7 φιλοξενούνται από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, 11 φιλοξενούνται ή πρόκειται να φιλοξενηθούν από εθελοντές φιλόζωους, και 1 υιοθέτησε ήδη η κα Ίρις Καλφοπούλου, που κίνησε και τη διάσωση αυτή.

Τα ζώα βρίσκονται ήδη υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων και έχει ξεκινήσει η θεραπεία τους και η περίθαλψη από εθελοντές προκειμένου να βελτιωθεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία τους.
Όταν θα είναι απολύτως υγιή θα αναζητηθούν φιλόζωες οικογένειες προκειμένου να τα υιοθετήσουν.

Το χρονικό της διάσωσης

Από μέρες είχε κυκλοφορήσει στους κύκλους των φιλόζωων και των φιλοζωικών σωματείων η καταγγελία για το παράνομο εκτροφείο στα Δερβενοχώρια , καθώς και οι φρικιαστικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζούσαν τα άμοιρα ζώα.

Ήδη, μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου η ιδιοκτήτρια είχε πιεστεί, και είχε δώσει σε φιλόζωους και φιλοζωικά σωματεία 16 από τα σκυλιά με σκοπό να θεραπευτούν και να προωθηθούν για υιοθεσία, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες για μεγάλο αριθμό νεκρών ζώων.

Την 20η Μαρτίου μετέφερε, έπειτα από πιέσεις, 8 ακόμη ζώα σε κτηνίατρο, επιχειρώντας να δείξει καλή θέληση στις φιλόζωες κυρίες που επισκέφθηκαν το χώρο του εκτροφείου-κολαστηρίου, και οι οποίες την πίεσαν να τη συνοδεύσουν, με τα πιο εξασθενημένα από αυτά, στον κτηνίατρο.

Εκεί, εντοπίστηκε από εθελοντές του σωματείου Stray.gr, οι οποίοι βλέποντας την άθλια κατάσταση των σκυλιών και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα στο σπίτι της, στην ίδια κατάσταση, κάλεσαν την Αστυνομία προκειμένου να υποβάλουν μήνυση στην ιδιοκτήτρια - εκτροφέα για παράνομη εκτροφή, παράνομο σταυλισμό και κακομεταχείριση των ζώων.

Ήταν όμως Παρασκευή βράδυ και η κυρία θα δικαζόταν στο αυτόφωρο τη Δευτέρα το πρωί. Από τις προηγούμενες μέρες, είχε προκύψει πως απέκρυπτε τον ακριβή αριθμό των σκύλων που διατηρούσε στο σπίτι της αφού. ακόμα και όταν την επισκέφθηκαν εκεί, τα ζώα βρίσκονταν κλεισμένα στα κοντέινερ και τα ψυγεία και η κυρία απέτρεπε συστηματικά την αυτοψία των χώρων αυτών, με διάφορες προφάσεις. Υπήρχε λοιπόν σοβαρή πιθανότητα να εξαφανιστούν τα ζώα, ζωντανά ή νεκρά.

Προτεραιότητά μας αποτέλεσε η διάσωση του συνόλου των ζώων. Έτσι, επιλέξαμε να προβούμε σε συμβιβασμό, που την υποχρέωνε να μας παραδώσει όλα τα σκυλιά και εμείς δεσμευόμασταν να μην την κυνηγήσουμε δικαστικά, και να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της.

Η ιδιοκτήτρια ,προκειμένου να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις, δέχτηκε το συμβιβασμό και το επόμενο πρωί πήγαμε στην «εξοχική κατοικία» στα Δερβενοχώρια και παραλάβαμε 29 επιπλέον σκύλους.

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη κουταβοπαραγωγών, παράνομων εκτροφείων καθαρόαιμων σκύλων δηλαδή, ή αλλιώς puppy mills ή puppy farms, στη χώρα μας. Πιστεύαμε ότι υπάρχουν μόνο σε πρώην ανατολικές χώρες, όπως Ουγγαρία και Τσεχία, που είναι και οι κύριοι τροφοδότες των ζώων συντροφιάς που εισάγονται κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο παράνομα, και πωλούνται στις βιτρίνες πολλών ελληνικών pet shops.
Δυστυχώς η προσπάθεια του κέρδους, χωρίς κόστος και χωρίς αγάπη για τα ζώα, έχει βρει εύφορο έδαφος και στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, μετά την ανακάλυψη του εκτροφείου-κολαστηρίου, στα Δερβενοχώρια, είναι πως αυτό είναι μόλις ένα από πολλά παρόμοια στη χώρα μας.

Εμείς, έχουμε δεσμευτεί να μη δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ιδιοκτητών του παράνομου εκτροφείου. Όμως τα στοιχεία αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ερυθραίας και τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι ποινικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και διώκονται αυταπάγγελτα. Έτσι, τελούν στην διάθεση του Εισαγγελέα, της Νομαρχίας και της Πολιτείας.

Για την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία,
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΛΕΑ ΜΟΡΙΑΝΟΥ
Τηλέφωνο επικοινωνίας για τον τύπο και για ενδιαφερόμενους να υιοθετήσουν 6946204836

https://www.pfo.gr