Σάββατο, 16 Μαΐου 2009 04:57

Δυσάρεστο μήνυμα από την Aρτεμη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 15 Μαΐου 2009 Την Πέμπτη στις 14 Μαίου, η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, έλαβε την πολύ δυσάρεστη πληροφορία ότι η ¶ρτεμις βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι της Σκιάθου. Η ορφανή μεσογειακή φώκια είχε απελευθερωθεί υγιής, μετά από 4 μήνες φροντίδας στο Κέντρο Περίθαλψης Φωκών της MOm, στις 11 Απριλίου στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων.
Η εξειδικευμένη ομάδα της οργάνωσης, σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές μετέφερε άμεσα την άτυχη φώκια, το ίδιο βράδυ στην Αθήνα.

Image

Σήμερα στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών οι βιολόγοι της MOm πραγματοποίησαν νεκροψία μαζί με τον ειδικό νεκροτόμο-παθολογοανατόμο σε θαλάσσια θηλαστικά, καθηγητή Thijs Kuiken από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, ο οποίος έφτασε εκτάκτως στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την νεκροψία, έδειξαν ότι το ζώο μέχρι τον θάνατο του ήταν υγιές και τρεφόταν κανονικά, έχοντας φυσιολογικό βάρος για την ηλικία του. Παράλληλα, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Sea Mammal Research Unit της Σκωτίας, από τον δορυφορικό πομπό που κατέγραφε τις κινήσεις και την συμπεριφορά της έδειξαν ότι η ¶ρτεμις μετά την απελευθέρωσή της ήταν ιδιαίτερα ενεργητική, διένυε μεγάλες αποστάσεις στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και καταδυόταν με μεγάλη ευκολία σε βάθη άνω των 150 μέτρων.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ¶ρτεμις πέθανε από πνευμονικό οίδημα που προήλθε από πνιγμό. Η φρέσκια τροφή που βρέθηκε στο στομάχι της και οι ενδείξεις πέψης αποτελούν σαφή απόδειξη ότι ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος. Οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια του πνιγμού πιθανόν να αποσαφηνιστούν μετά από την ολοκλήρωση των αναλύσεων των δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη νεκροψία, και την ανάλυση των δεδομένων που καταγράφηκαν από τον πομπό τις τελευταίες ώρες της ζωής της. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα ο πνιγμός της ¶ρτεμης να οφείλεται σε εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία.

Παρά την ατυχή και δυσάρεστη κατάληξη της ¶ρτεμης, το σύνολο των δεδομένων και το ιστορικό της δείχνουν ότι το πρόγραμμα περίθαλψης που έχει αναπτύξει η MOm τα τελευταία 21 χρόνια και που εφάρμοσε επιτυχημένα και στην ¶ρτεμη οδήγησε στην επανένταξή της στο φυσικό περιβάλλον. Γεγονός παραμένει όμως, πως από την στιγμή της απελευθέρωσής της, η ¶ρτεμις είχε να αντιμετωπίσει τις ίδιες δύσκολες συνθήκες επιβίωσης που αντιμετωπίζει κάθε άγρια νεαρή φώκια που ζει ελεύθερη στο φυσικό περιβάλλον.

Στοιχεία πολύχρονων ερευνών της MOm και ειδικότερα του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-MOFI που μελετά την αλληλεπίδραση φώκιας-αλιείας, έχουν αποδείξει ότι η εμπλοκή μεσογειακών φωκών σε αλιευτικά εργαλεία και κυρίως σε δίχτυα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τον ελληνικό πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, τον μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη.

Image

Η απειλή αυτή ειδικότερα σε νεαρές φώκιες, την περίοδο της άνοιξης αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου, αφού στα ανήλικα άτομα καταγράφεται τουλάχιστον 47% θνησιμότητα από την συγκεκριμένη αιτία.

Στα πλαίσια του προγράμματος MOFI, και σε συνεργασία με επαγγελματίες παράκτιους αλιείς και τα συλλογικά τους όργανα, η MOm διαμορφώνει προτάσεις προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας της μεσογειακής φώκιας και την προώθηση της βιώσιμης παράκτιας αλιείας.

Η περίθαλψη της μεσογειακής φώκιας, παρά τις δύσκολες στιγμές όπως η σημερινή, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη MOm, στην συνεχή προσπάθεια της οργάνωσης για την διατήρηση του σπανιότερου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες: MOm 210 5222888
Δανάη Πρωτόπαπα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας MOm: 6948084725 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. '; document.write(''); document.write(addy_text40234); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βαγγέλης Παράβας, Υπεύθυνος Τομέα Προστασίας MOm: 6974800239 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. '; document.write('
'); document.write(addy_text60210); document.write('<\/a>'); //-->\n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.