Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009 13:20

Απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίου στην Ελλάδα

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη Κοινοποίηση: Υπουργό Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη Βουλευτές: Ν. Καστοριάς: κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, κα. Βίβιαν Μπουζάλη Ν. Γρεβενών: Χρήστος Φώλια Ν. Κοζάνης: Νικόλαος Τσιατσιώτη, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, Γεώργιο Κασαπίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Ιωάννη Βλάτη Ν. Φλώρινας: Ευστάθιο Κωνσταντίδη, Γεώργιο Λιάνη Μ.Μ.Ε. Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2009 ΘΕΜΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αξιότιμοι κκ.Υπουργοί, Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγανάκτησή μας σχετικά με τη συνέχιση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία και την προώθηση της βιομηχανίας της γούνας στη χώρα μας. Τα γουνοφόρα ζώα εκτρέφονται κάτω από φρικτές συνθήκες, είναι εγκλωβισμένα σε συρμάτινα κλουβιά, είναι εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, υποφέρουν από έντονη κατάθλιψη και στρες, παρουσιάζουν εκτός των άλλων νευρωτική, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως επιτόπιους βηματισμούς, κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, αυτό-ακρωτηριασμό, ακόμη και κανιβαλισμό. Στο τέλος, τα περιμένει ένας φρικτός θάνατος με μεθόδους που περιλαμβάνουν ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, εισπνοή τοξικού αερίου, κ.α. για να μη καταστραφεί η γούνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μέθοδοι δεν είναι άμεσα θανατηφόρες με αποτέλεσμα κάποια ζώα να γδέρνονται ζωντανά.  

Οι εγκαταστάσεις των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων δεν πληρούν ούτε τους πιο στοιχειώδεις κανόνες, όπως είναι εμφανές στα παρακάτω βίντεο τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο.

https://www.youtube.com/watch?v=L2FLWOxueao&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=6O6aTpHhRvA&sdig=1

Για την παραγωγή μιας και μόνο γούνας, θανατώνονται δεκάδες ζώα. Εκτός από τον αδικαιολόγητο βασανισμό και θανάτωση των ζώων, απαιτείται 15 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνας από ζώα, απΆ ότι για την παραγωγή μιας συνθετικής γούνας.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τα ποσά που διαθέτει η πολιτεία ως ενίσχυση στη βιομηχανία της γούνας. Ως φορολογούμενοι πολίτες, είμαστε αντίθετοι με τη διάθεση οποιουδήποτε ποσού στον προαναφερόμενο τομέα. Η προτεινόμενη ενίσχυση ύψους 1.000.000 ευρώ για τις υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις γούνας, βαδίζει ενάντια στις αξίες μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Όταν το εμπόριο γούνας που βασίζεται στο γδάρσιμο, τη γενοκτονία και τη φρικτή εξόντωση εκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο, γνωρίζει πλέον την παγκόσμια κατακραυγή, πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποφασίζει να διαθέσει ποσά για τη στήριξη αυτού του φρικτού εμπορίου;

Το εμπόριο γούνας είναι καταδικασμένο πλέον στην αποτυχία. Η κατανάλωση γούνας περνά έντονη κρίση από τα τέλη της δεκαετίας του 80, λόγω της αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα και της οικολογικής εκστρατείας στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας προσπαθεί να ανοιχτεί σε νέες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κίνα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η Κίνα, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου περί προστασίας των ζώων, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής.

Σας ενημερώνουμε ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Κροατία έχουν ήδη απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ενώ το Βέλγιο και η Ιρλανδία πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν σε απαγόρευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας από φώκια ακολουθώντας το παράδειγμα του Βελγίου και της Ολλανδίας, χώρες οι οποίες απαγόρευσαν τα προϊόντα φώκιας. Επίσης, εντός ΕΕ απαγορεύεται η εισαγωγή, η εξαγωγή, η παραγωγή και η πώληση γούνας και δέρματος γάτας και σκύλου. Η Δανία πρόσφατα νομοθέτησε υπέρ της απαγόρευσης της εκτροφής και θανάτωσης των αλεπούδων. Στο Ισραήλ, πρόκειται να συζητηθεί από το Κοινοβούλιο, η ολική απαγόρευση γούνας (παραγωγή και εμπόριο). Στις 30 Ιουνίου 2009, το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψήφισε την απαγόρευση της παραγωγής γούνας. Η ιστορική αυτή απόφαση αφορούσε την παραγωγή γούνας από μινκ, αφού η εκτροφή αλεπούδων και τσιντσιλά για τη γούνα τους είχε απαγορευτεί από τη δεκαετία του 90, επομένω, η πρόσφατη απόφαση σημαίνει την ολική απαγόρευση της παραγωγής γούνας στη χώρα, γεγονός το οποίο είναι μείζονος σημασίας καθώς η Ολλανδία είναι η τρίτη σε παραγωγή μινκ χώρα, μετά τη Δανία και Κίνα. Η απαγόρευση υιοθετήθηκε με βάση ηθικά κριτήρια καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη η δολοφονία ζώων για την παραγωγή μη αναγκαίων προϊόντων, όπως είναι η γούνα.

κκ. Υπουργοί,

Εάν η Ολλανδία μπορεί να βάλει τέλος στην παραγωγή γούνας, το μήνυμα είναι σαφές: οποιαδήποτε χώρα μπορεί να σταματήσει τη φρίκη της βιομηχανίας της γούνας.

Ο τουρισμός της χώρας μας δεν μπορεί να βασίζεται σε πολίτες και εμπόρους της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι μας επισκέπτονται για να αγοράσουν γούνινο ρουχισμό. Η πολιτική μιας χώρας όταν βασίζεται μόνο στο κέρδος και αψηφά τις πολιτιστικές αξίες του σεβασμού της φύσης και της ζωής, αργά ή γρήγορα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η δυσφήμιση της εικόνας της χώρας μας λόγω της συμπεριφοράς της απέναντι στα ζώα είναι έντονη και επιζήμια για τον τουρισμό και την οικονομία μακροχρόνια. Εάν πληγεί περαιτέρω ο τουρισμός, θα πληγεί όλη η χώρα. Και εφόσον η Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό της, ο τομέας θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω εσφαλμένων κινήσεων και χειρισμών σας. Οι ευρωπαίοι τουρίστες οι οποίοι κατά πλειοψηφία επισκέπτονται την Ελλάδα, δεν θα είναι επιεικείς μαζί μας όταν συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη χρήση ζώων για τη γούνα τους αντί να την καταργούμε.
https://www.gopetition.com/petitions/stop-the-use-of-animals-for-fur-in-greece.html
Ως Έλληνες φιλόζωοι πολίτες και ψηφοφόροι, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της ζωής και ενάντια στη φρίκη της γούνας. Φιλοζωικοί οργανισμοί και φορείς, εντός και εκτός Ελλάδος, ενημερώνονται για τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας. Η αδράνεια και η απουσία σοβαρών προτάσεων ανάπτυξης που δεν βασίζονται στη βία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη δυσφήμιση από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις διεθνείς ιστοσελίδες.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 1472, έτος 2003), σχετικά με την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνεται η διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου και ο εμπλουτισμός του με νέες δραστηριότητες καθώς η αποκλειστική κυριαρχία της γούνας δημιουργεί εξαρτήσεις. Βάσει της συγκεκριμένης παραδοχής, και εκμεταλλευόμενοι την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και χλωρίδα η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο άξονας της γουνοποιίας Καστοριά-¶ργος Ορεστικό-Σιάτιστα αποτελεί αναδυόμενη περιοχή όπου επιβάλλεται η ανάπτυξη του οικολογικού, εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Καλούμε την πολιτεία, και συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κλείσουν τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα και να προωθήσουν την πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τον οικοτουρισμό, καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Δεν είμαστε πρωτόγονοι. Η γούνα ανήκει σε όσους γεννιούνται με αυτήν.

Επικοινωνία
Όλγα Κήκου - 6972-004 963
Την παρούσα επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω:

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

1. Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ)
2. Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων – STRAY.GR
3. Ζωοφιλικός και Οικολογικός Σύλλογος Αργυρούπολης
4. Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα των Ζώων
5. Πανελλήνια Ένωση Φιλόζωων «Ο ¶ργος»
6. Σύλλογος Φιλόζωων Χαϊδαρίου
7. Προστασία Ζώων Αίγινας και Αγκιστρίου
8. Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων/Μαρκόπουλο
9. Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου (PAWS)
10. Coalition in Defense of Animals in Greece (CIDAG)
11. Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» Καβάλας
12. Σωματείο Ζωόφιλων Λέσβου «ΠΑΝ»
13. Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης «ΣΩΖΩ»
14. ¶ργος - Animal Welfare Society/Θεσσαλονίκη
15. Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
16. Χρυσαλλίς
17. Cretan Animal Welfare Group/CAWG-Μάλλια
18. Εθελοντές Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΕΠΑΖ)/Σαρωνίδα Αττικής
19. CornwallΆs Voice for Animals
20. Σωματείο Ζωόφιλων Ερμιονίδας
21. Φίλοι των Ζώων Ρεθύμνου
22. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Μάκρης
23. Φίλοι των Ζώων και του Περιβάλλοντος (ΖΟΕΚ)/Κως
24. Φροντίδα Ζώων (Caring for the Animals)
25. Greek Animal Rescue (GAR)-UK
26. Kefalonia Animal Trust (KAT)
27. Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ζώων (KiDiZo)
28. Φιλοζωικός Σύλλογος Λευκάδος
29. Φιλοζωική Ρόδου (RAWS)
30. Φιλοζωική Ένωση Σαντορίνης (SAWA)
31. Καταφύγιο Σκύλων Σκιάθου
32. Προστασία των Ζώων και της Φύσης/Σκόπελος (SCAN)
33. Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (SPAZ)/Γλυφάδα Αττικής
34. Η Κιβωτός (the Ark)/Κέρκυρα
35. The Society for the Support of the Animal Shelter of the University of Patras
36. Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων (ZAWF)
37. Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (KAWS)
38. Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
39. Σύλλογος για την Προστασία των Ζώων & του Περιβάλλοντος N.Αττικής «Δικαίωμα Ζωής»
40. Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF)
41. Förderverein Arche Noah Kreta e. V.
42. Ζωόφιλοι Νοτίου Πηλίου
43. Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών
44. Ζωφόρος/Ηράκλειο Κρήτης
45. Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.)
46. Φιλοζωικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου Κρήτης
47. Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας «Φιλοκάρδι»
48. Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
49. Animal Welfare Association “Himaira”
50. Voice of the Cats Alliance (VOCAL)/Ελούντα
51. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Φιλαδέλφειας
52. Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα»/Αριδαία Πέλλας
53. Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.)
54. Φιλοζωικός Σύλλογος Ημαθίας (ΖΩΗ)
55. Creta Cat-a-list/Ρέθυμνο
56. Friends of the Animals Ελούντα
57. Tierschutzverein Sitia
58. Tierfreunde Mochlos
59. Φιλοζωική Ομάδα Σύρου
60. Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
61. Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς
62. Προστασία Αδέσποτων Ζώων, «Η Αγάπη»
63. Καταφύγιο Ζώων (Animal Refuge)/Θεσσαλονίκη
64. Eressos of Animals/Ερεσσός Λέσβος
65. Φιλοζωικός Σύλλογος Δράμας
66. Φιλοζωικός Σύλλογος Κατερίνης «¶ργος»
67. Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «¶ργος»
68. Ζωοφιλική Εταιρία Κομοτηνής
69. Φιλοζωικός Σύλλογος Θέρμης/Θεσσαλονίκη
70. Ζωοκομείο Λέσβου
71. Φιλοζωικό Σωματείο Ειρήνη των Ζώων/Κασσάνδρα Χαλκιδικής
72. Φιλοζωικό Σωματείο ¶νθρωποι και Ζώα – Νικήτη Χαλκιδικής
73. Φιλοζωική και Οικολογική Εταιρεία Χαλκιδικής
74. Φιλοζωικό Σωματείο Ανθρώπων και Ζώων Ιερισσού
75. Φιλοζωικό Σωματείο «Οδυσσέας» Ασπροβάλτας
76. Φιλοζωικός Σύλλογος Μυκόνου
77. Φιλοζωικός Σύλλογος Μήλου
78. Stray Action Pet Therapy Hellas (SAPT Hellas)
79. Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας
80. Σωματείο «Μαζί Μπορούμε» Καλαμαριά
81. Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
82. Tierschutz in Heraklion e.V.
83. Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων – Θεσσαλονίκη
84. Σωματείο Κατερίνης «Ελπίδα και Στοργή»
85. Ζωοφιλικός Σύλλογος Βουλιαγμένης «Ο ¶ργος»
86. Φιλοζωικός Σύλλογος Καισαριανής «Όλγα Μάλλη»
87. Φιλοζωικός Σύλλογος Αδέσποτων Ζώων Ακράτας «Τα φιλαράκια»
88. Φιλοζωική Νάξου
89. Φίλοι των Ζώων Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας
90. Φιλοζωικός Σύλλογος Κρυονερίου Αττικής
91. Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας «Αλληλεγγύη»
92. Ζωοφιλικό Σωματείο Κατερίνης «Ελπίδα και Στοργή»
93. Επτάψυχες – Nine Lives Greece

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

1. ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ, Λέσβος
2. ΓΑΙΑ, Σύρος
3. Η ΔΗΜΗΤΡΑ, Μυτιλήνη
4. ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΙΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΛΚΥΟΝΗ, Πάρος
6. ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Σάμος
7. ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
8. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
9. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
10. ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
12. ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
13. ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.
14. ΕΛΙΞ
15. ΠΝΟΗ
16. ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
17. ΠΑΡΚΟ ΤΗΛΟΥ
18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΔΟΥ
19. Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ
20. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
21. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
22. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ
23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
24. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ
25. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
27. ΦΟΙΝΙΚΑ
28. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
29. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
30. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
31. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
32. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
33. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
34. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
35. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
36. ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
37. ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΙΜΝΩΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ – ΒΟΛΒΗΣ
38. ΝΟΜΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
39. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
40. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
41. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
42. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
43. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ
44. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ
45. ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
46. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΘΕΛΙΝΟΥ “ΚΕΡΚΙΝΙΤIΣ”
47. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
48. ΦΙΛΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
49. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
50. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ
51. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΙΟΥ
52. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΛΑΙΝΙΤΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ “Η ΑΥΡΑ”
53. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΑΤΟΥ “Η ΟΙΚΟΖΩΗ”
54. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΑΚΡΑΤΑ)
55. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ “ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ”
56. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
57. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
58. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ
59. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
60. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
61. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ “Η ΑΡΤΕΜΙΣ”
62. ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
63. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΥΣ ΜΑΚΡΗΣ
64. ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
65. ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ (ΛΑΜΙΑ)
66. ΣΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
67. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
68. ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
69. ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
70. ΔΡΥΑΣ
71. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΗΛΙΟΥ
72. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΚΙΑΘΟΥ
73. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (ΕΛΑΣ)
74. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
75. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
76. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
77. ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ Η ΒΟΙΒΗΙΣ
78. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
79. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων