Σάββατο, 08 Ιουνίου 2002 03:00

Η αναγκαιότητα της άσκησης

Για τα περισσότερα σκυλιά, η συχνή άσκηση πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. Ενώ θα πρέπει να κινούνται πολύ, η μόνη καθημερινή άσκηση που κάνουν είναι η βόλτα στο μπωλ του φαγητού.

Image

Η συχνή άσκηση όμως, είναι βασική για την υγεία τους, καθώς οι μύες γυμνάζονται, με αποτέλεσμα να είναι υγιή και με λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Το αίμα κυκλοφορεί και παίρνουν οξυγόνο, πράγμα που τα βοηθάει να κρατούν την φόρμα τους και να αποβάλλουν τις τοξίνες.

Μπορείτε να γυμνάζεστε μαζί με το κατοικίδιό σας, πηγαίνοντας για τρέξιμο, για περπάτημα, να παίξετε με μπάλα, με φρίσμπυ ή να παίξετε άλλα αντίστοιχα παιχνίδια. Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται από μισή μέχρι μία ώρα άσκησης την ημέρα, ενώ τα ηλικιωμένα ή αυτά που έχουν πρόβλημα καρδιάς, καλό θα ήταν να πηγαίνουν αργούς περιπάτους, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και όχι για μεγάλη απόσταση.

Image

Image

Όταν παίζετε με μπάλα ή άλλα παιχνίδια, φροντίστε έτσι ώστε το ζώο να παίζει με ασφάλεια και τα παιχνίδια να είναι ασφαλή για δάγκωμα και μάσημα. Δεν πρέπει η μπάλα να είναι πολύ μικρή για ένα σκυλί μεγάλου μεγέθους γιατί μπορεί να την καταπιεί και αντίθετα για τα μικρά ζώα δεν πρέπει να παίζουν με μεγάλη μπάλα, γιατί δεν θα μπορούν να την πιάσουν ή θα τα κουράζει εύκολα.

Αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να περπατήσει καλά, λόγω σπασμένου ποδιού ή λόγω κάποιας παράλυσης τότε βοηθήστε τον, πηγαίνοντάς τον για κολύμπι ή φτιάχνοντάς του στην αυλή κάποια αυτοσχέδια πισίνα, έτσι ώστε να ασκείται μέσα στο νερό. Το κολύμπι δυναμώνει το σώμα, όπως και το τρέξιμο. Αν βέβαια βλέπετε πως δεν τα καταφέρνει, βοηθήστε το, τοποθετώντας μία πετσέτα απο κάτω του και κρεμώντας την κάπου, έτσι ώστε να πάρει λίγο από το βάρος του και να το βοηθήσει να κολυμπήσει. Αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα καλή για τα σκυλιά με πρόβλημα στην ράχη.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου