Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011 04:00

Η εργασία του ως σκύλος θεραπείας

  Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι η εργασία ενός σκύλου θεραπείας, είναι να επισκέπτεται νοσοκομεία και άλλα μέρη όπου οι άνθρωποι χρειάζονται συμπαράσταση και συναισθηματική ικανοποίηση ή απλά λίγη διασκέδαση.   Αυτή είναι η δουλειά πολλών σκύλων θεραπείας, αλλά σίγουρα πρέπει να έχουν την ικανότητα να προσφέρουν κάποιες επιπλέον υπηρεσίες. Οι βασικοί τύποι της θεραπευτικής εργασίας, χωρίζονται σε υπηρεσίες δραστηριοτήτων και υπηρεσίες θεραπείας.  
Υπηρεσίες Δραστηριοτήτων
 
Η υπηρεσία με εξειδίκευση στις δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνει επισκέψεις σε ανθρώπους νοσοκομείων ή γηροκομείων αλλά και άλλες ομαδικές δραστηριότητες. Σε τέτοιες ομαδικές καταστάσεις, η ενασχόληση με το σκύλο, ενθαρρύνει τον ασθενή αλλά και τον ωθεί στο να ξεκινήσει τη συζήτηση με τα άλλα μέλη της ομάδας. Γύρω από ένα σκύλο μπορεί να αναπτυχθούν πολλές συζητήσεις, σχετικές με δεξιότητες, υπακοή, ή απλά να ξεκινήσει κουβέντα, μόνο και μόνο επειδή είναι γλυκούλης και συμπεριφέρεται όμορφα.
 
Υπηρεσίες Θεραπείας
 
Όταν οι σκύλοι είναι συνηθισμένοι στο να έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας, αυτό αναφέρεται ως Υπηρεσία Θεραπείας. Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να προσφέρουν φυσική, γνωστική ή αποκατάσταση λόγου. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε φυσική αποκατάσταση, μπορούν να ασχοληθούν με παιχνίδια με σκύλους, που τους βοηθούν να βελτιώσουν την επιδεξιότητα και την κινητικότητα τους, ενώ οι ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες, μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με σκύλους που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Η δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα απλό παιχνίδι επαναφοράς με το σκύλο, το οποίο όμως είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα θεραπευτικό για τον ασθενή.
 
Η διαδικασία
 
Ένας υποψήφιος σκύλος θεραπείας, θα πρέπει να είναι πολύ καλά κοινωνικοποιημένος και να του αρέσει η προσοχή. Δεν θα πρέπει να είναι ντροπαλός, φοβισμένος, να εκνευρίζεται εύκολα ή ακόμα και να γίνεται επιθετικός. Ακόμα και ένας σκύλος με το τέλειο ταμπεραμέντο, θα χρειαστεί αρκετή εκπαίδευση πριν γίνει σκύλος θεραπείας. Θα χρειαστεί να μάθει να μπορεί να κάθεται ήσυχος και να περιμένει υπομονετικά να τον βουρτσίζουν, να τον χαϊδεύουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι φιλικότατος με άλλους σκύλους και να κάθεται άνετα δίπλα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια ή άλλου είδους ιατρικό εξοπλισμό.
 
Ο ιδιοκτήτης ενός υποψήφιου σκύλου θεραπείας, θα πρέπει να έχει και αυτός προσόντα ώστε να καλύπτει κάποιες απαιτήσεις. Πρέπει να ξέρει πώς να συμπεριφερθεί με το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς, να είναι ήρεμος, δεκτικός και κοινωνικός, αλλά κυρίως να είναι αφοσιωμένος στο πρόγραμμα του, ώστε να μην απογοητεύει τους ασθενείς του.
 
©Pets.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου
της παρούσας σελίδας